Zastava Srbije

DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH

12.06.2020.


Dom naroda BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH u prvom čitanju.

Ovaj zakon predložilo je Vijeće ministara. Izmjene i dopune predloženog zakona odnose se na usklađivanje sistema državne pomoći s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratifikovala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2017. i 2018. godinu nije prošao zbog toga što nije bilo entitetske većine.

Delegati nisu usvojili izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sparazuma za 2017. godinu, s obzirom na to da su delegati iz Kluba Srba glasali protiv.

Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2017. i 2018. godinu nije dobio podršku iz Republike Srpske, te zbog toga nije ni usvojen.

Delegati nisu podržali godišnje izvještaje o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH za 2017. i 2018. godinu.

Izvještaji o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod suspidijarnom zaštitom u BiH za 2017. i 2018. godinu nisu usvojeni jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Delegati nisu usvojili specijalni izvještaj o stanju i pravima osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama u BiH.

Delegati nisu prihvatili izvještaj o migracijama u BiH, s obzirom na to da su četiri delegata iz Republike Srpske bila protiv.

Delegati Doma naroda BiH nisu podržali specijalni izvještaj o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama u BiH za 2018. godinu.

Delegati iz Republike Srpske nisu podržali zaključak Asima Sarajlića (SDA), delegata, koji je predložio da svi u policijskim strukturama poštuju Ustav BiH i Zakon o policijskim službenicima BiH, posebno član četiri, koji sugerira na nacionalnu strukturu.

Usvojen je zaključak koji je predložio Sredoje Nović da Vijeće ministara bez odlaganja zatraži od policijskih agencija da se nacionalna i spolna struktura usklade sa zakonom i Ustavom.

Delegati su podržali zaključak Marine Pendeš kojim se traži od Vijeća ministara da učini sve kako bi se izmijenio zakon kako bi se obezbijedila minimalna nacionalna i polna zastupljenost od 10 posto u policijskim tijelima.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Mirsada Lingo Demirović, 11.06.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija