Zastava Srbije

ZAKON O POLICIJI I UNUTRAŠNjIM POSLOVIMA: Penzionsani policajci ponavljaju zahtjev za utvrđivanje penzije pod jednakim uslovima

12.05.2021.


Predsjedništvo Udruženja penzionisanih policijskih službenika MUP-a Republike Srpske ponovo će nadležnim organima Republike Srpske uputiti zahtjev kojim traže da ranije penzionisani policijski službenici ostvare pravo na penziju prema novom Zakonu o policijskim službenicima MUP-a, odlučeno je na sjednici u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja penzionisanih policijskih službenika MUP-a Republike Srpske Rodoljub Vidaković rekao je novinarima nakon sjednice da ranije penzionisani policijski službenici MUP-a Republike Srpske traže da se u potpunosti izjednače sa pravima policijskih službenika, koji pravo na penziju ostvaruju prema novom Zakonu o policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske.

- O zahtjevu penzionisanih policijskih službenika upoznali smo predsjednika Republike Srpske, premijera Republike Srpske, MUP Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH - rekao je Vidaković.

On je podsjetio da su zakonom o unutrašnjim poslovima, koji je primjenjivan poslije odbrambeno-otadžbinskog rata, policijski službenici imali ista prava prilikom penzionisanja i dodao da je, nažalost, taj zakon ukinuo visoki predstavnik, što je, kako je rekao, neviđeno u svijetu.

Ističući da je broj penzionisanih policijskih službenika na koje se za sada ne primjenjuje Zakon o policiji i unutrašnjim poslova relativno mali, Vidaković je rekao da bi sredstva koja bi bila potrebna da se usaglase njihova primanja po novom zakonu na godišnjem nivou iznosila nešto manje od 1,5 miliona KM.

Vidaković je podsjetio da je novim zakonom predviđeno da se policajac penzioniše sa obračunatim petogodišnjim najpovoljnijim prosjekom plate, smatrajući da se time stavljaju u neravnopravan položaj oni koji su ranije ostvarili pravo na penziju, koja im se isplaćuje na ime četrdesetogodišnjeg radnog prosjeka.

On je naveo da je jedan od razloga kojim se traže isti status penzionisanih policijskih službenika i taj što su ranije penzionisani policijski službenici radili identične poslove sa istim obavezama i ovlašćenjima, ali i pod znatno težim okolnostima.

Vidaković je napomenuo da je Predsjedištvo Udruženja penzionisanih policijskih službenika odbacilo tvrdnje da bi se u slučaju primjene novog zakona na ranije penzionisane policijske službenike radilo o retroaktivnoj primjeni zakona.

- Mi ne tražimo retroaktvinu primjenu zakona, nego od dana donošenja odluke kojom bi svi penzionisani policajci primali penziju pod jednakim uslovima - istakao je Vidaković i izrazio nadu da će nadležni organi donijeti rješenje prihvatljivo na obostrano zadovoljstvo.

Vidaković je podsjetio da je nadležnim organima Republike Srpske prvi zahtjev penzionisanih policijskih službenika o izjednačavanju prava na sticanje penzije pod jednakim uslovima podnesen u decembru 2019. godine.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 06.05.2021.

Naslov: Redakcija