Zastava Srbije

REPUBLIKA SRPSKA POSTALA ČLANICA EVROPSKOG FORUMA PRIVREDNIH REGISTARA


Aplikacija Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srspke (APIF) za učešće u Evropskom forumu privrednih registara (European Commerce Registers' Forum – ECRF) prihvaćena je na konferenciji ove organizacije i Svjetskog foruma privrednih registara (Corporate Registers Forum (CRF) koja se, od 09. do 13.maja 2016. godine, održava u Kardifu, u Velikoj Britaniji. Time je APIF postao 32. evropska organizacija koja učestvuje u radu ovog tijela.

Republiku Srpsku na konferenciji predstavljaju predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske i APIF-a.

Cilj osnivanja Evropskog foruma privrednih registara i učešća u istom jeste promocija saradnje i razmjena informacija i iskustava između evropskih organizacija koje se bave privrednim registrima. U Forumu je već zastupljena Srbija, Makedonija, Crna Gora, a ove godine je pristupila i Slovenija.

Podsjećamo, Evropska unija je donijela direktive kojima se propisuje razmjena informacija između privrednih registara pojedinih zemalja.

Republika Srpske je, kao jedan od rezultata sprovođenja reforme registracije poslovanja uspostavila i jedinstven registar privrednih subjekata Republike Srpske i time stvorila pretpostavke za učešće u ovakvim organizacijama.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, 11.05.2016.