Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA RS: Previđeno da će licima koja su osuđena za lakša krivična djela i kojima su sudovi izrekli kaznu zatvora do jedne godine biti omogućeno da kaznu služe u kućnom pritvoru


Stanovnici RS koji su se ogriješili o zakon umjesto da kaznu služe iza rešetaka mogli bi uskoro da se nađu u kućnom pritvoru noseći elektronske narukvice putem kojih će ih policajci pratiti.

Ovo bi značajno doprinijelo smanjenju troškova kazneno-popravnih zavoda, jer osuđenik za jedan dan proveden u zatvoru "košta" ovu ustanovu od 120 KM do 150 maraka.

Elektronske narukvice nosiće oni koji su osuđeni za lakša krivična djela i kojima su sudovi izrekli kaznu zatvora do jedne godine.

Kako su objasnili u Ministarstvu pravde RS, ovaj vid mjera u Srpskoj biće uveden poslije usvajanja novog Krivičnog zakona RS, koje je predviđeno krajem ove godine te novog Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS.

- Prednosti alternativnog kažnjavanja su višestruke, kako za one koji izdržavaju kaznu, tako i za cjelokupno društvo - rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da će poslije usvajanja Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS dogodine biti donesena i dodatna akta.

- Njima će biti definisano sprovođenje alternativnih sankcija, stručno usavršavanje sudija i tužilaca te obuka povjerenika i stvaranje uslova za njihov rad - objasnili su.

U Ministarstvu naglašavaju da je u dijelu reforme pravosuđa, koji se odnosi na izvršenje krivičnih sankcija, RS učinila veliki iskorak.

- Donošenjem cijelog seta zakona iz ove oblasti RS je obezbijedila efikasno upravljanje sistemom izvršenja krivičnih sankcija. Takođe, smanjila je pretrpanost u zatvorima i primjenom međunarodnih standarda obezbijedila da se sprovodi human i zakonit tretman prema osuđenim i pritvorenim licima - naglasili su u Ministarstvu.

Mišljenja advokata o uvođenju elektronskih narukvica su podijeljena, dok jedni to smatraju obilježavanjem ljudi, drugi govore da bi to bila efikasna mjera.

- Bilo bi veoma korisno kada bi i u RS bila uvedena praksa prema kojoj bi osuđenici mogli biti sankcionisani nošenjem elektronskih narukvica, umjesto da izrečenu kaznu provode u zatvoru - rekao je banjalučki advokat Mirko Dabić.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da je uvođenje elektronskih narukvica dobra potez, jer se ovaj metod odsluživanja kazne u svijetu pokazao kao funkcionalan.

- Kućni pritvor sa elektronskom narukvicom za zatvorenike bi bio napredak i humanizacija. Međutim, postoji opasnost da bi moglo doći do zloupotrebe, tako što bi uticajni ljudi, bez obzira na na visinu kazne, bili u kućnom pritvoru, dok oni sa manjim stepenom kazne ostaju u zatvoru - rekao je Šijaković.

U Srpskoj ima šest kazneno-popravnih zavoda, i to u Foči, Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljina, Doboju, Trebinju.

U njima boravi 908 zatvorenika, a riječ je o 804 osuđena lica, dok mjeru pritvora izvršavaju 104 pritvorenika.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Stokanić, 11.05.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772