Zastava Srbije

TUZLANSKI KANTON: Ukinuta obaveza plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, tzv. "markice". Svi osiguranici koji su izvršili uplatu za 2023. godinu dobiće povrat novca

12.04.2023.


Vlast u Tuzlanskom kantonu donijela je odluku po kojoj građani ove regije naše zemlje više neće plaćati premiju zdravstvenog osiguranja, takozvanu "markicu". S druge strane, svi osiguranici koji su izvršili uplatu za ovu godinu moći će dobiti povrat novca, na naknadno utvrđeni način.

Građani Tuzlanskog kantona godišnje su na račun Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja uplaćivali do tri i po miliona KM, po osnovu premije zdravstvenog osiguranja, a koja je po osiguraniku iznosila 20 maraka.

Određene kategorije su ranije oslobođene plaćanja, a sada se desilo to da su od iste oslobođeni svi. Naime, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković i Smajo Mandžić na decembarskoj sjednici tog zakonodavnog tijela uputili su inicijativu na osnovu koje će svi osiguranici biti oslobođeni plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, među građanima poznatija kao "markica".

To se nedavno i desilo, a umjesto građana, novac će se sada prema Zavodu zdravstvenog osiguranja TK transferirati iz kantonalnog budžeta. Inače, veći broj građana, dosad je izvršio plaćanje zdravstvene premije za ovu godinu, ali će im novac biti vraćen.

"Građani Tuzlanskog kantona ne treba da plaćaju premiju zdravstvenog osiguranja, popularnu 'markicu', a za sve one koju su to već uradili Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja će iznaći model povrata uplaćenih sredstava", ukazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici kolegija donijela stav kojim se podržava zaključak kantonalne skupštine i inicijativa zastupnika te je zadužen Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja da, u saradnji sa menadžmentom pripremi i dostavi u dalju proceduru odgovarajuću odluku o korekciji visine učešća osiguranih osoba u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava.

"To znači da Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno budžet kantona preuzima obavezu plaćanja premije osiguranja za građane Tuzlanskog kantona. To je značajan prihod bez kojeg nismo htjeli ostaviti naš zdravstvevni sektor, a u saradnji sa zavodom ćemo u narednom periodu utvrditi na koji način će on ubuduće biti usmjeravan, a sve kako bi smo iz tih sredstava osigurali što veće benefite za naše sugrađane, odnosno korisnike zdravstvenih usluga", naveo je Halilagić.

Također, od nadležnih organa Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je zatraženo da sagledaju odgovarajući model povrata više uplaćenih sredstava građanima koji su već uplatili premiju osiguranja u trenutno važećem iznosu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 07.04.2023.

Naslov: Redakcija