Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

PREDNACRT ZAKONA O POSREDOVANJU PRI ZAPOŠLJAVANJU: Predviđeno da lica koja ne traže posao budu skinuta sa biroa, dok će pravo na zdravstveno osiguranje da ostvaruju isključivo preko Fonda zdravstvenog osiguranja

12.04.2019.


Nezaposleni koji nisu u potrazi za poslom, uskoro bi trebalo da pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju isključivo preko Fonda zdravstvenog osiguranja i neće više biti prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje.

Ta mjera dio je Prednacrta zakona o posredovanju pri zapošljavanju koji će se ubrzo naći pred ministrima. Za Banjalučane ta mjera doprinijeće, ako ništa, manjim gužvama na birou.

O razdvajanju aktivnih od pasivnih tražilaca posla Vlada i poslovna zajednica već godinama pregovaraju. Pored toga što će što će zdravstveno osiguranje ostati netaknuto, poslodavci će imati jasnu sliku čime raspolažu.

"Veliki je problem i za nas kad zovemo ljude za posao, dobijete od 10 ljudi sa spiska, pojave se 1 ili 2, ostali nisu zainteresovani za posao", kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

"Naravno da će olakšati rad zavoda za zapošljavanje. Imaćemo prije svega mogućnost da se detaljnije posvjetimo nezaposlenim licima. Nažalost ima takvih slučajeva gdje radnici rade u toj takozvanoj sivoj zoni, a koriste zdravstveno osiguranje, a to košta Republiku Srpsku, nekih 64 miliona na godišnjem nivou", kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Taj dio posla treba da odradi inspekcija. Zakon o posredovanju pri zapošljavanju je već spreman. Ostalo je da se izmjeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 106/2009 i 44/2015).

"Ta dva zakona moraju ići paralelno kako osiguranici ne bi ostali bez zdravstvenog osiguranja. Što se mene tiče možemo već sljedeću sjednicu Vlade da uputimo ovaj zakon, vrlo nam je važan, sistemski je zakon", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Siguran je Milunović da će zakon ubrzo i pred poslanike. U prednacrtu između ostalog stoji i da će oni koji su, nakon 35 godina rada, ostali bez posla, umjesto godinu dana, naknadu za nezaposlenost primati dvije godine. I to umjesto najmanje 250 maraka primaće 360.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 07.04.2019.

Naslov: Redakcija