Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI OD NASILJA U PORODICI: Predviđeno novčano kažnjavanje lica za neprijavljivanje nasilja u porodici u RS

12.04.2019.


U Republici Srpskoj (RS) u narednom periodu bit će novčano kažnjavane osobe koje ne prijave nasilje u porodici.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodicipropisane su kazne pa i do 5.000 KM za zaposlene u organima zaštite, koji dođu do saznanja da je učinjeno, ili da postoji i najmanja sumnja da je učinjeno nasilje u porodici, kao i građane i članove porodice koji ne prijave nasilje u porodici.

Bit će kažnjen i policijski službenik koji ne postupi u skladu s obavezama iz ovog zakona, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 16. aprila 2019. godine.

Omogućeno je i pravo žrtve na pratnju osobe u koje ima povjerenje pri preduzimanju svih radnji u postupcima u kojima ostvaruje svoja prava, odnosno obaveza subjektima zaštite da omoguće prisustvo te osobe.

Nacrtom zakona predviđeno je izricanje hitnih mjera zaštite žrtve, a u periodu od 30 dana mogu se izreći (ako za to postoje osnovi) i zaštitne mjere.

- Istovremeno, omogućava se primjena zaštitnih mjera kojima se učiniocu pruža pomoć tako što mu se omogućava da nauči nenasilne forme ponašanja u kriznim situacijama i da nauči da kontroliše svoje agresivne porive, te da se izliječi od određenih bolesti ovisnosti - navedeno je u predloženom zakonu.

Uvodi se obaveza svim subjektima zaštite da obavijeste žrtvu, na njoj razumljiv način, o svim pravima koja ima u skladu s ovim i drugim zakonima i o institucijama, organima, pravnim osobama i organizacijama koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu, kao i mjera da se po svakoj prijavi nasilja u porodici, procjenjuje rizik od ponavljanja nasilja i da se, u skladu s ovom procjenom, planira preduzimanje potrebnih radnji i mjera u pravcu sprečavanja učinioca da ponovi nasilje i zaštiti žrtva.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 07.04.2019.

Naslov: Redakcija