Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJEM PLATNOM PROMETU: Uspostavljanje Registra računa fizičkih lica otvorenih u ovlašćenim organizacijama, radi brže identifikacije računa dužnika u poreskom, sudskom, izvršnom, ostavinskom i sličnim postupcima, kao i u postupcima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

12.04.2019.


Stručna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, čiji predlagač je Vlada Republike Srpske, održana je u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, u organizaciji Odbora za finansije i budžet.

Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednica Odbora za finansije i budžet Željka Stojičić istakla je da je cilj stručne rasprave da članovi Odbora i ostali narodni poslanici dobiju potrebne informacije, stručna mišljenja i komentare stručne javnosti o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu ("Sl. glasnik RS", br. 52/2012 i 92/2012 - ispr.) koji je u skupštinskoj proceduri.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić istakla je da je namjera predlagača zakona da se dobiju stručna mišljenja i stavovi u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu kako bi se donio što kvalitetniji zakon.

Ona je naglasila da će biti analizirani i razmotreni svi prijedlozi stručne javnosti u vezi s izmjenama i dopunama ovog akta.

Nakon predstavljanja Nacrta zakona uslijedila je diskusija u kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske, kao i predstavnici relevantnih institucija, organizacija i privrednih društava koji se bave ovom oblašću.

Istaknuto je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi uvođenja centralizovane baze podataka o računima fizičkih lica otvorenih kod ovlašćenih organizacija za platni promet u cilju primjene međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Naglašeno je da se ovim Nacrtom zakona uspostavlja Registar računa fizičkih lica otvorenih u ovlašćenim organizacijama, koji vodi Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka (APIF). Registar je elektronska baza podataka koja sadrži račune i podatke o fizičkim licima koje ovlašćene organizacije dostavljaju u Registar.

Cilj uspostavljanja ovog registra, rečeno je tokom rasprave, je da se omogući brža identifikaciju računa dužnika u poreskom, sudskom, izvršnom, ostavinskom i sličnim postupcima, kao i u postupcima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

U stručnoj raspravi učestvovali su članovi Odbora za finansije i budžet, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), Poreske uprave Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, Advokatske komore Republike Srpske, "Pošta Srpske", kao i predstavnici banaka i Udruženja banaka u BiH.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 08.04.2019.

Naslov: Redakcija