Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ETIČKI KODEKS ZA UČENIKE I NASTAVNIKE OSNOVNIH ŠKOLA: Osim pravila oblačenja, propisano i pravilo ponašanja i ophođenja nastavnika i učenika, kao i odnos prema roditeljima

12.04.2018.


Republički pedagoški zavod pripremio je novi Etički kodeks za učenike i nastavnike osnovnih škola, koji bi uskoro trebalo da usvoji Ministarstvo prosvjete i kulture.

Osim pravila oblačenja, u kodeksu je propisano i pravilo ponašanja i ophođenja nastavnika i učenika, kao i odnos prema roditeljima.

Osim dolaska u čistoj i urednoj odjeći, đaci ne smiju nositi pirisnge, minđuše u nosu, obrvi. Nisu dopušteni neuredni ili predugi nokti, kao ni upadljiva šminka.

Na školskim hodnicima neće se više moći vidjeti ni kratka i izazovna odjeća.

I nastavnicima je određeno da na posao ne mogu dolaziti u farmerkama.

- Nastavnici neće smjeti nositi kratke pantalone, kožne pantalone, košulje, bluze i majice bez rukava i odjeću sa dubokim dekolteom, preusku i prekratku odjeću. Propisuje se zabrana obnaživanja grudi, stomaka i bedara, nošenja papuča i japanki - pojasnio je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske.

Roditelji se uglavnom slažu sa pravilima novog kodeksa oblačenja, a jedan dio njih se zalaže i sa uvođenje uniformi, ili nekadašnjih kecelja u škole.

Propisano je da nastavnici sa roditeljima i učenicima treba da grade odnos razumijevanja, uvažavanja, poštovanja i tolerancije.

- Savjeti roditelja i učenika odlučiće kako će se pridržavati etičkog kodeksa, da li voditi računa o oblačenju, o kojem mi pričamo a imamo i nicijativu nekih škola da se uvedu školske uniforme, da li školski mantili ili kecelje, to zavisi od škole. Svaka škola, svaki Savjet roditelja i Savjet učenika o tome će donijeti odluku - dodao je Damjanović.

Najveći problem su mobilni telefoni koje na nastavi koriste i učenici i nastavnici. Novim kodeksom zabranjuje se njihova upotreba na nastavi.

- Najviše problema nam predstavlja mobilni telefon. Radili smo istraživanje o upotrebi mobilnih telefona i jasno su date instrukcije svakoj školi na početku školske godine o korištenju mobilnog telefona - ističe Željka Opačić, direktorka Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Banjaluke.

- Imamo slučajeva da nastavnici za vrijeme nastave izlaze iz učionice i razgovaraju telefonski i to dovodi do remećenja nastavnog procesa - naglašava Damjanović.

Nakon usvajanja kodeksa, u Zavodu kažu da će spremiti i pravilnik o sankcijama, kako učenicima, tako i nastavnicima. Učenike i nastavnike srednjih škola očekuje takođe novi etički kodeks.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 10.04.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772