Zastava Srbije

ZAKON O USTAVNOM SUDU BIH: Rok za usvajanje ovog Zakona ističe 17. aprila 2016. godine


Rok za usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH kojim je predviđen odlazak stranih sudija i onemogućavanje preglasavanja u toj instituciji, ističe u nedjelju, 17. aprila 2016. godine, a s obzirom na to da do tada neće biti usvojen politički vrh RS očekuje novi sastanak, na kojem bi donijeli zaključke o sljedećim potezima.

Najviši zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH, te lideri najjačih političkih partija iz Srpske potpisali su 29. novembra prošle godine zajedničku izjavu kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim odredbe Zakona o praznicima RS, kojima je propisano da se 9. januara obilježava Dan RS.

Tada je od Parlamenta BiH zatraženo da u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumijevao uklanjanje stranih sudija i donošenje svih odluka sa učešćem najmanje jednog sudije iz svakog konstitutivnog naroda i oba entiteta. U izjavi je navedeno da će, ako u tom roku ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu, donijeti odluku da li će učestvovati u daljem radu institucija BiH i o tome potpisati novu zajedničku izjavu.

Predstavnici Srpske su zajednički uputili zakon o Ustavnom sudu BiH u parlamentarnu proceduru, ali je on naišao na blokadu u komisijama, da bi na kraju Savjet ministara bio zadužen da dostavi mišljenje o tom aktu. Savjet ministara je prije nekoliko dana odlučio da zakon vrati u parlamentarnu proceduru.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Vedrana Kulaga 11.04.2016.