Zastava Srbije

PRIJAVA ZA UPIS U 1. RAZRED MOGUĆA ELEKTRONSKIM PUTEM ILI NEPOSREDNO U ŠKOLI: Prijava djece za upis u RS traje do 31. marta 2024. godine

12.03.2024.


Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske omogućilo je svim zainteresovanim roditeljima da izvrše elektronsku prijavu djece za upis u prvi razred osnovne škole uz korišćenje internet platforme eUpis, a svi roditelji koji ne žele da koriste informacione tehnologije i dalje mogu da prijave djecu i predaju dokumente školi u fizičkom obliku - kao što je bila praksa u prethodnom periodu.

Ministar Željka Stojičić naglasila je da je  u prvih 30 dana od početka kampanje tačno 6750 djece prijavljeno za upis u prvi razred osnovne škole posredstvom internet platforme eUpis i da je visoka zainteresovanost roditelja bila i prethodne godine.

 „U toku 2023. godine oko 80 posto roditelja, čija djeca su upisana u 1. razred, prijavilo je djecu za upis u školu putem internet platforme eUpis. Roditelji koji vrše prijavu djece u školi i dalje treba da preuzimaju dokumente u nadležnoj instituciji i da iste dostavljaju školi, a to su akti kao što su Izvod iz matične knjige rođenih, Uvjerenje o državljanstvu i Uvjerenje o prebivalištu. Elektronska prijava djece za eUpis predstavlja olakšanje za roditelje jer ne moraju fizički odlaziti do različitih institucija kako bi prikupili sve potrebne dokumente jer sve to mogu da urade jednim klikom posredstvom portala eupis.skolers.org i to u bilo koje vrijeme od kuće ili sa bilo koje druge lokacije", rekla je ministar Željka Stojičić.

Dodala je da roditelji učenika koji ne koriste na najbolji način računare ili mobilne telefone i dalje mogu da prijave svoju djecu neposredno u školi.

 „Važno je da naglasimo da je eUpis olakšanje  za roditelje jer brže izvrše prijavu djece za upis. Olakšanje je i za jedinice lokalnih samouprava jer ne moraju da štampaju dokumenta  iz elektronskih baza. Olakšanje je i za školu jer uprava škole ne mora da prekucava podatke u eDnevnik", rekla je ministar Željka Stojičić

Internet platforma za eUpis učenika dostupna je svim zainteresovanim roditeljima budućih prvačića na veb-stranici https://eupis.skolers.org/  putem koje prijava djece za upis traje do 31. 3. 2024. godine. Početak prijave je počeo 1. februara ove godine. Stranici se može pristupiti uz korišćenje bilo kojeg urađaja sa internet vezom kao što su računar, tablet ili mobilni telefon. Nakon uspješne prijave školska komisija za upis učenika kontaktiraće roditelje i informisati iste o terminima za upis i testiranje djece kao i o svim drugim važnim informacijama.

Upis djece u 1. razred osnovne škole obavlja se u aprili u maju tekuće godine.

Promotivni video-spot koji sadrži detaljno uputstvo za roditelje moguće je pogledati putem sljedećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=sabSTWI8AaU


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 06.03.2024

Naslov: Redakcija