Zastava Srbije

NEOPHODAN ZAKONSKI OKVIR ZA INKRIMINACIJU FEMICIDA U BIH

12.03.2024.


Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu uputilo je apel Parlamentarnoj skupštini BiH da hitno donese zakonski okvir za inkriminaciju femicida te ovaj zločin definiše kao zaseban oblik teškog ubistva s adekvatnim sankcijama.

"Svjedoci smo posljednjih mjeseci sve učestalijih ubistava žena od strane partnera ili nepartnera u cijeloj državi. Kako femicid u BiH nije univerzalno definisana kategorija niti je u sudskoj praksi definisan kao zaseban zločin, izuzetno je teško ustanoviti njegovu učestalost i statistički ga obuhvatiti te reagovati odgovarajućim mjerama za njegovo suzbijanje", ističe Društvo za ugrožene narode u saopćenju za javnost.

Društvo navodi kako je neophodno definisati pojam femicida, donijeti zakonski okvir za njegovo sankcionisanje i ustanoviti adekvatne kazne koje bi imale preventivni učinak na počinjenje krivičnog djela.

Nadalje je potreban sistemski rad na edukaciji sudija i tužilaca o problemu femicida kao i policajaca koji moraju biti u stanju da prepoznaju rizike i indikatore za eskalaciju rodnog nasilja te adekvatno reaguju. Izostati ne smije ni sistemski rad na edukaciji stanovništva, posebno kroz rad s djecom i adolescentima u okviru škole i drugih obrazovnih institucija, navodi se u saopćenju.

Direktorica Društva za ugrožene narode za BiH Belma Zulčić ističe kako bez adekvatnog odgovora na eskalaciju nasilja prema ženama bosanskohercegovačkom društvu prijeti sve veća destabilizacija i učestalost nasilja prema ženama ali i svim drugim ranjivim kategorijama u društvu.

"Nadležne institucije države BiH dužne su da rješavanje ovog problema postave kao prioritet i time konačno dokažu kako se zalažu za osiguranje istinske ravnopravnosti i sigurnosti svih njenih građana", kazala je Zulčić.

Društvo za ugrožene narode – Internacional sa svim svojim sekcijama širom svijeta, uputilo je apel vladama država Evropske unije da rješavanje problema eskalacije nasilja nad ženama u BiH tematiziraju kao jedan od uslova za prijem BiH u Evropsku uniju.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 08.03.2024

Naslov: Redakcija