Zastava Srbije

NAJAVLJENA VANREDNA SJEDNICA VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOSNE I HERCEGOVINE: Na dnevnom redu imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija

12.03.2021.


Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) bit će održana u četvrtak, 18. marta, s fokusom na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Prema prijedlogu dnevnog reda, trebali bi biti imenovani predsjednici općinskih sudova u Livnu, Travniku, Kiseljaku, Goraždu i Bosanskoj Krupi.

Sjednica je otvorena za javnost i može se pratiti u sjedištu VSTV-a BiH, u posebnoj prostoriji putem videolinka, uz obaveznu najavu dolaska najkasnije 48 sati prije održavanja sjednice.

Svi zainteresovani za praćenje sjednice mogu dostaviti svoj zahtjev za praćenje sjednice putem e-maila na adresu vstvbih@pravosudje.ba ili pisanim putem na adresu VSTV-a BiH.

Zbog prostornih kapaciteta sale, praćenje sjednice će biti omogućeno ograničenom broju osoba, prema redoslijedu prijave, o čemu će VSTV BiH voditi evidenciju i blagovremeno obavještavati prijavljene posjetioce.

U skladu sa izmijenjenim Poslovnikom VSTV-a BiH, video i audio snimanje uz korištenje odgovarajuće tehničke opreme akreditovanim predstavnicima medija dopušteno je isključivo u prostoriji predviđenoj za praćenje sjednica putem videolinka.

Snimanje u sali u kojoj se održavaju sjednice dopušteno je samo na osnovu posebne odluke Vijeća. Zahtjeve za fotografisanjem ili snimanjem kadrova sjednice potrebno je, također, dostaviti 48 sati prije održavanja sjednice, na ranije naznačenu adresu uz obavezno navođenje imena fotografa/snimatelja. 

Prema Poslovniku VSTV-a BiH, sjednice VSTV-a BiH će biti isključene za javnost samo u izuzetnim slučajevima, konkretno u dijelu sjednice u kojem se provodi postupak glasanja, kada VSTV BiH odlučuje o žalbama na odluke drugostepene disciplinske komisije ili donese odluku kojom tačku dnevnog reda ili dio diskusije proglašava zatvorenim za javnost.

Ograničenja u pogledu javnosti sjednica donesena su s ciljem zaštite podataka koji su zakonom, drugim propisom ili aktom označeni kao tajna, radi zaštite privatnosti i ličnih podataka, te kada VSTV BiH raspravlja o pitanjima koja mogu naštetiti ugledu ili integritetu pravosuđa, odnosno nosilaca pravosudnih funkcija, saopćeno je iz VSTV-a BiH.


IZVOR: Vebsajt Vijesti.ba, 11.03.2021.

Naslov: Redakcija