Zastava Srbije

ZBOG KORONAVIRUSA SINDIKAT TRGOVINE I USLUGA BIH TRAŽI POSEBNE USLOVE ZA RADNIKE

11.03.2020.


S obzirom da situacija sa širenjem koronavirusa uzima maha i u BIH kao i polazeći od činjenice da su radnici i radnice u prodavnicama posebno onim prehrambenih proizvoda jedni od najizloženijih i u stalnom kontaktu sa velikim brojem Ijudi, STBIH je pozvao svoje socijalne partnere na zajedničko djelovanju u cilju smanjenja mogućenosti zaraze koliko je to moguće u datim okolnostima.

"Očekujemo da svi poslodavci osiguraju dovoljne količine sredstava za dezinfekciju ruku koji bi trebali biti dostupni svim radnicima tokom radnog vremena, posebno onima koji su u direktnom dodiru sa kupcima i novcem to da će obezbjediti i učestalije pranje ruku i osigurati mogućnosti za korištenje dnevnih, ali po potrebi i dodatnih pauza za sve radnike", navode iz sindikata.

STBIH također je ukazao na činjenicu da praksa koja je prisutna u ovom sektoru da, usljed manjka radne snage, radnici dolaze na svoje radna mjesta vrlo često i bolesni, zatražio je od poslodavaca u ovom sektoru da u dogovoru sa voditeljima objekata omoguće da radnici koji primijete simptome koji se vežu uz ovaj virus, ostanu kući, a da se interventnim planovima i angažmanom dodatnih radnika osigura nesmetan rad objekata.

"Sindikat trgovaca će sa svoje strane do daljnjeg obustaviti sve aktivnosti koje predvidđju okupljanje većeg broja Ijudi. Poduzeli smo mjere kako bismo svojim članovima osigurali određene količine sredstava za dezinfekciju ruku i zaštitu, a preko svih svojih povjerenika ćemo uspostaviti kanale informisanja i komunikacije za svu pomoć koju mi kao sindikat možemo pružiti. Pozivamo također i vlasti u Bosni i Hercegovini kao i entitetske vlade da zajedno sa socijalnim partnerima poduzmu mjere za ublažavanje krize koju će epidemija izazvati na ekonomiju, a samim tim i radna mjesta", zaključili su.


IZVOR: Vebsajt Klix, 10.03.2020.

Naslov: Redakcija