Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Planiraju se naredni koraci na unapređenju krivičnog postupka

12.02.2024.


Ostvareni napredak na unapređenju rada krivičnih odjeljenja sudova, s posebnim naglaskom na procesnu disciplinu, bila je tema u fokusu susreta sudija iz Norveške i Nizozemske, predstavnika VSTV-a BiH sa predstavnicima sudova u Bijeljini, Zenici i Sarajevu, nadležnih tužilaštava i predstavnika advokature.

Krivični postupak u Bosni i Hercegovini nije dovoljno efikasan, što pokazuju brojni međunarodni izvještaji, ali i analize Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, zbog čega je unapređenje ove oblasti u fokusu aktivnosti koje Vijeće realizuje u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Pravosuđe mora osigurati brže procesuiranje počinioca krivičnih djela, a ujedno odgovoriti zahtjevima kvaliteta u postupanju i ujednačenosti prakse kojom se postiže jednakost svih pred zakonom.

Ove ciljeve partnerske institucije nastoje postići kroz primjenu projektnih mjera i instumenata za efikasnije vođenje postupka. Između ostalog, ciljni sudovi projekta su usvojili kontrolne liste i smjernice za provođenje krivičnog postupka, koje pomažu sudijama u održavanju procesne discipline u postupku.

Također, u okviru projekta, sudovi su počeli raditi na novom sistemu planiranja suđenja u krivičnim predmetima, zasnovanog na najboljim praksama Nizozemske i Norveške, čiji je cilj zakazivanje glavnog pretresa, odnosno ročišta u istom predmetu u najkraćem mogućem periodu. Koncentracijom glavnog pretresa direktno će se utjecati na trajanje postupaka i kvalitet odluka, te maksimalno neutralizirati rizici odgađanja ročišta zbog nedostupnosti stranaka u postupku, odnosno vrlo česte zloupotrebe procesnih prava od strane optuženih.

Trenutno je riječ o pilot fazi tokom koje se promjene uvode u nekoliko pilot sudova: Osnovni i Okružni sud u Bijeljini, Općinski i Kantonalni sud u Zenici te Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu, koja će poslužiti kao model za cijelo pravosuđe.


IZVOR: Vebsajt Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, 09.02.2024.

Naslov: Redakcija