Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI PROPIS KOJIM ĆE SE ZAŠTITITI PRAVA ISTOSPOLNIH PAROVA U FBIH

12.02.2020.


Federacija Bosne Hercegovine je za nešto manje od godinu i po dana napravila drugi korak ka definisanju prava za istospolne parove u ovom dijelu BiH.

Na protekloj sjednici imenovana je interresorna radna grupa koja će izvršiti analizu propisa u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvariti svoja prava koja proizilaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

Članovi Interresorne radne grupe su Sead Lisak (predsjednik), zatim Miljana Tuševljak, Anja Andrić-Alibegović, Sadmira Kotović, Muhamed Fetić, Marina Bera i Adisa Mehić.

Imenovanjem ove interresorne grupe došlo je do pomaka u ovom procesu kojeg je Vlada FBiH započela 19. oktobra 2018.

Naime, Vlada je tada naredila imenovanje interresorne grupe koja će pripremiti teren za donošenje propisa kojim će se zaštititi prava istospolnih parova.

Tada je usvojena i informacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istospolnih parova.

Cilj je analizirati propise prema kojima istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizilaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

Podsjećamo, rezultat ove inicijative zapravo su žalbe na osnovu kojih je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova upoznato o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju.

Za razliku od BiH, prava za LGBT osobe, naprimjer, u Hrvatskoj su znatno proširena u posljednjim godinama, iako se ova populacija još uvijek može suočiti s određenim pravnim ograničenjima u odnosu na ostale stanovnike.

Tako je Ustavni sud u Hrvatskoj objavio prije nekoliko dana odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uslovima omogućiti učestvovanje u "javnoj usluzi udomljavanja".

Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenu ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruženja i pojedinaca utvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.


IZVOR: Vebsajt Klix, 08.02.2020.

Naslov: Redakcija