Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANA, DUHANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE: Približiti stavove o upotrebi duhana

12.02.2018.


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić cijeni da je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje posljedica tendencije suzbijanja pušenja, podstaknute iz Svjetske zdravstvene organizacije. Istovremeno, međutim, Novalić smatra da omogućavanje upotrebe duhanskih proizvoda podstiče razvoj ugostiteljskog sektora.

Premijer FBiH je to rekao na sesiji članova Udruženja hotelijera i restoratera u BiH u saradnji sa predstavnicima trgovaca FBiH i Privrednom komorom FBiH o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda, a koja je održana u Sarajevu.

Novalić je istakao da je u izradi Nacrta zakona učestvovalo Ministarstvo zdravlja Federacije BiH, da je prošao javnu raspravu, te da očekuje da će stavovi u parlamentarnoj proceduri biti približeni.

 "Nacrt zakona izaziva kontroverze i utiče na branšu koja je u porastu, a to je ugostiteljstvo i treba biti osjetljiv tokom usvajanja tog zakona", mišljenja je Novalić.

On je naglasio da zakon nije reformski, što ne znači da izaziva manju pažnju, ali da je očigledno da utiče na dosta tokova u društvu.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić istakao je potrebu usvajanja takvog zakona, ali da bude sličan zemljama Evropske unije, što znači da zakon treba u isto vrijeme da štiti građane i omogućava malim ugostiteljskim objektima da ne budu zatvoreni.

Naglasio je da je Distrikt Brčko usvojio zakon koji definiše da mali objekti do 50 kvadratnih metara imaju mogućnost izbora da li će biti prilagođeni pušačima ili nepušačima, uz ispunjavanje svih tehničkih uslova koje propisuje Evropska unija, što je i njihov prijedlog.

Hadžić je dodao da ugostitelji zapošljavaju oko 150 do 200 hiljada radnika, te da je njihov glavni cilj zadržavanje radnih mjesta.

Predsjednik Privredne komore Federacije Mirsad Jašarspahić istakao je da zakon može imati velike posljedice za članice te komore, ali i za ukupan razvoj privrede.

 "To nije direktiva Evropske unije, jer su Austrija i Njemačka napravile takav zakonski ambijent da se vlasniku ugostiteljskog objekta pruži mogućnost da se prilagodi, da ima prostor i za pušače ili nepušače", zaključio je Jašarspahić.

Podsjećamo, Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u proceduri je usvajanja u Parlamentu Federacije BiH.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 10.02.2018.

Naslov: Redakcija