Zastava Srbije

ZAKONSKE OBAVEZE VLASNIKA STANA KOJI SE IZDAJE KAO "STAN NA DAN"

12.01.2023.


Odlazak na putovanje iziskuje detaljan odabir smještaja. Sve češći odabir, osim hotelskog smještaja, je stan na dan. Primamljiv turistima, ali i stanodavcima u pogledu zarade. Međutim, ukoliko želite izdavati stan na dan, zakon nalaže obaveznu registraciju, što još mnogi izbjegavaju.

Idealno porodično putovanje za Amira Habibija podrazumijeva privatnost, udobnost, porodičnu atmosferu. Stoga je već dužu vremenski period, iznajmljivanje stana na dan njegov izbor.

- Naročito zbog porodice, jer u hotelu ima previše ljudi, malo gužva, a ovako smo izdvojeni, nasamo i tako - rekao je Habibija.

Ovakav način izdavanja ili iznajmljivanja smještaja, već nekoliko godina zauzima značajno mjesto u Sarajevu. Očekivano, potražnja je najveća tokom novogodišnjih praznika.

- Popunjenost smještaja hotelskih kapaciteta je bila 100 procentna. Ono što me raduje da je popunjenost apartmana i stanova na dan bila totalno rasprodana - rekao je direktor Turističke zajednice KS Kenan Magoda.

Trend "stan na dan" prelio se i na ostale dijelove Bosne i Hercegovine. Zbog čega se stanodavci odlučuju na ovaj način zarade? Računica je jasna.

Mjesečna kirija zavisno od veličine stana i lokacije, iznosi uglavnom od 300 do 500 KM. Isti iznos se može zaraditi mnogo brže izdavanjem stana na dan, čija se cijena kreće najčešće od 50 do 70KM.

- Nije to toliko isplativo u principu osim ako je popunjen cijeli mjesec, a čisto sumnjam, rijetko kome da je popunjen cijeli mjesec, svaki dan. Češće renovira adaptira stan, zamjena namještaja, opremanja, onda ima troškove grijanja hlađenja ljeti, standardne komunalije koje, ako izdaje na mjesečnom nivou, ne plaća on nego zakupac - rekao je Ranko Vukmanović, agent za nekretnine.

No, osoba koja izdaje stan na dan ima i svoje zakonske obaveze koje je neophodno ispuniti. Između ostalog, to podrazumijeva prijavu, registraciju, plaćanje taksi za svaki krevet.

- Ovdje bih navela primjer Banjaluke, gdje paušal za svaki krevet iznosi 30 KM, osim u slučaju da se paušal odnosi na polovinu godine, i da je taj period od 1. jula do 31. decembra, gdje je uplata za svaki krevet 15 KM - rečeno je iz Turističke organizacije RS.

Ali zbog mogućnosti velike zarade, mnogima je primamljivije "raditi na crno". Za nadležne, težak zadatak bi bio i regulisati ovu oblast, a dodatno odmaže i napredak tehnologije.

- Vrlo je teško ovdje i preko inspekcijskih nadzora, pojačanih kontrola, ući u trag ovakvoj transakciji posebno ako se ista može primjenom modernih aplikacija, preko koncepta ekonomije dijeljenja, prebaciti na internet i koristiti se jednostavno moderna tehnologija kako bi se spojio onaj kome je potreban taj stan na jedan ili više dana i onaj koji renta stan - rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Sveobuhvatni inspekcijski nadzor je jako teško izvodiv. Istovremeno, neprijavljeno izdavanje stana onemogućava i prikupljanje podataka o tačnom broju turista u našoj državi.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 10.01.2023.

Naslov: Redakcija