Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTA FBIH: Usvojen Budžet Federacije BiH za 2021. godinu

12.01.2021.


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2021. godinu koji iznosi 5,4 milijarde KM.

Predloženi budžet je prihvatio na sjednici održanoj pred Novu godinu i Predstavnički dom, što je u dvodomnom federalnom parlamentu neophodno za stupanje na snagu najvažnijeg finansijskog akta FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. godine članovima Parlamenta predloženi budžet i pozivajući ih da ga izglasaju, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije Covid-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije povećavan zahvaljujući 'korona zakonu' i drugim preduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na historijsku krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Budžet Federacije BiH za 2021. godinu predložila je Federalna vlada u ukupnom iznosu od 5 milijardi, 481 milion i 251.899 KM, što je za 27,7 miliona manje od prošlogodišnjeg budžeta, tačnije, od rebalansa izvršenog u aprilu 2020. godine.


IZVOR: Vebsajt Klix, 11.01.2021.

Naslov: Redakcija