Zastava Srbije

POTPISAN UGOVOR O USPOSTAVLJANJU SAJBER AKADEMIJE U RS

11.11.2022.


Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je u Banjaluci da je Vlada Srpske opredijeljena da kroz uspostavljanje Sajber akademije omogući da Republika Srpska kao društvo bude spremna da odgovori svim izazovima koje u ovom domenu nosi 21. vijek.

Ministar Rajčević je ukazao na svakodnevne sajber bezbjednosne prijetnje zbog čega je Vlada odlučna da strateški razmišlja, te će do kraja 2025. godine u projekat Sajber akademije uložiti oko 6,2 miliona KM.

- Republika Srpska želi da bude prva po broju novih profila koje ćemo dobiti kao izlazni rezultat Sajber akademije, kao i da imamo obučenu radnu snagu koja može podstaći i razvoj sasvim nove grane IT industrije u Srpskoj. Na svjetskom nivou je trenutno nepopunjeno 3,5 miliona radnih mjesta sajber stručnjaka, a u EU je između 500.000 i 700.000 takvih nepopunjenih radnih mjesta - rekao je Rajčević novinarima nakon potpisivanja ugovora o uspostavljanju Sajber akademije sa izraelskom kompanijom "Elta sistemi".

Ministar Rajčević je napomenuo da je Izrael broj jedan u svijetu u području sajber bezbjednosti, a da je Sajber akademija prva ustanova ovakve vrste na Balkanu.

Poslovni direktor sajber odjeljenja kompanije "Elta sistemi" Moti Harlev rekao je da je Sajber akademija edukativni program koji obučava eksperte na nacionalnom nivou.

- U okviru akademije treniraćemo lokalne eksperte da i sami postanu treneri da bismo omogućili nezavisnost i dostupnost domaćih sajber ekperata koji će moći da održe visok nivo sajber bezbjednosti u Srpskoj - rekao je Harlev.

On je napomenuo da kompanija "Elta sistemi", koja ima oko 16.000 zaposlenih od kojih su 70 odsto inženjeri i naučnici, nudi sajber rješenja na međunarodnom i nacionalnom nivou, te da je ponosan što će njihovi stručnjaci svoja iskustva moći da podijele u Srpskoj.

Potpisnik ugovora o uspostavljanju sajber akademije je i direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić koji je rekao da kroz ovaj projekat žele da podignu kapacitet stručnjaka u Srpskoj koji će moći da odgovore izazovima i minimiziraju negativan uticaj sajber napada.

- Želimo da državni službenici iz različitih institucija prođu osnovnu obuku da bi mogli da prepoznaju opasnosti i prijetnje na internetu i da bi mogli adekvatno reaguju - rekao je Gverić.

On je zaključio da bi ovakva obučenost i spremnost da se odgovori sajber izazovima bila dobra ponuda inostranim kompanijama da posluju u Srpskoj.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, 8.11.2022.

Naslov: Redakcija