Zastava Srbije

ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU RS: Radionice u jedinicama lokalne samouprave u cilju izrada lokalnih strategija socijalnog stanovanja

11.11.2020.


Odredbama člana 6. stav 5. i člana 25. stav 2. Zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019), propisano je da je Skupština jedinice lokalne samouprave, u roku od šest mjeseci od dana donošenja Strategije razvoja socijalnog stanovanja Republike Srpske, dužna donijeti Strategiju razvoja socijalnog stanovanja na svom području (lokalnu startegiju) i Akcioni plan.

Strategija razvoja socijalnog stanovanja u Republici Srpskoj (2020-2030) usvojena je Odlukom Vlade Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 80/2020) dana 11.08.2020. godine.

Odjeljenje za socijalno stanovanje i upravljanje smještajnim kapacitetima trenutno obavlja poslove koordinacije i organizuje radionica sa jedinicama lokalnih samouprava u Republici Srpskoj, te predstavlja dokument Strategije, daje smjernice za izradu lokalnih strategija i izradu podzakonskih akata jedinicama lokalne samouprave.

Predstavnici Odjeljenja za socijalno stanovanje i upravljanje smještajnim kapacitetima, ujedno i članovi radne grupe koja je radila na izradi Strategije razvoja socijalnog stanovanja RS su održali radionice sa predstavnicima/članovima radnih grupa za izradu lokalnih srategija i obišli sledeće opštine/gradove:

Laktaši, Srbac, Gradiška, Banjaluka, Kotor Varoš, Teslić, Čelinac, Kneževo, Mrkonjić Grad, Šipovo, Stanari, Petrovo, Doboj, Derventa. Brod, Vukosavlje i Modriča.

Do kraja godine planiraju se obići i ostale jedinice lokalne samouprave, a sve u cilju izrade pravne legislative socijalnog stanovanja u Republici Srpskoj i uspostavljanja održivosti modela socijalnog stanovanja i njegovog razvoja u Republici Srpskoj.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 09.11.2020.

Naslov: Redakcija