Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZVJEŠTAJ EK O NAPRETKU BIH: Plus za reforme, kritike pravosuđu i javnoj upravi


  • IZVJEŠTAJ EK O NAPRETKU BIH: Plus za reforme, kritike pravosuđu i javnoj upravi

Komesar EU za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han istakao je u Briselu da je BiH napravila napredak u sprovođenju reformi, ali da kao i ostale zemlje zapadnog Balkana mora raditi na jačanju vladavine prava koje će rezultirati istragama i optužnicama.

Han je predstavio izvještaj o napretku zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

- BiH je postigla napredak u primjeni reformi. Lideri sada moraju nastaviti sa strukturalnim reformama u oblasti vladavine prava i socijalnih pitanja. Vrijeme je da strukturalne reforme u svim zemljama dovedu do konkretnih rezultata, što znači da budu otvarane istrage, podizane optužnice i sprovođeni procesi koji će ojačati vladavinu prava. Napredak u reformama najviše će zavisiti od lidera u svakoj od pojedinačnih zemalja - rekao je Han ponovivši da je proširenje strateški interes EU.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark predao je izvještaj predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću ističući da donosi dobre vijesti za BiH u smislu ispunjavanja tri važna uslova.

- To je napredak u kontekstu aplikacije za članstvo u EU, sprovođenje Reformske agende i usvajanje mehanizma koordinacije i prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Izvještaj ističe sve pozitivne korake, a primjeri su strategija u sektoru transporta, objavljivanje rezultata popisa stanovništva, usvajanje Zakona o borbi protiv diskriminacije koji je najnapredniji propis u regionu - rekao je Vigemark.

To je, kako je istakao, trasiralo put BiH za dobijanje upitnika Evropske komisije od kojeg zavisi ocjena zahtjeva za članstvo u EU.

- Taj upitnik bi 9. decembra u Sarajevu komesar Han trebalo da uruči domaćim vlastima - rekao je Vigemark.

Izvještaj, međutim, sadrži i kritike.

- Prva takva oblast su mediji i sloboda izražavanja. U toj oblasti unazad godinu nije zabilježen nikakav napredak, a koristi se termin nazadovanja. Druga oblast u kojoj nije zabilježen nikakav napredak je reforma javne uprave - rekao je Vigemark.

On smatra da je usvajanje strategije transporta dobar okvir za usvajanje sličnih dokumenata u tri važne oblasti - poljoprivredi, ekologiji i energetici. Vigemark je istakao da u pravosuđu treba još mnogo toga da bude urađeno kako bi bila obezbijeđena njegova nezavisnost.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 10.11.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772