Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM: Usklađivanje propisa sa evropskom regulativom

11.10.2019.


Obrazlažući poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je zakon donosi zbog potrebe dodatnog usaglašavanja sa novim rješenjima evropskog zakonodavstva, s ciljem daljeg podsticanja održivog upravljanja otpadom.

Golićeva je rekla da se ovim zakonom propisuju dodatne dužnosti jedinica lokalne samouprave u smislu naglašavanja njihove uloge u sistemu upravljanja otpadom.

Ovim zakonom propisuje se i obaveza plaćanja naknade za opterećivanje životne sredine posebnim kategorijama otpada, a u svrhu pokrivanja troškova uspostavljanja sistema upravljanja ovom kategorijom otpada.

Zakonom se uvodi i nova kategorija dozvole koju izdaje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju - dozvola za upravljanje posebnim kategorijama otpada.

Ovim izmjenama i dopunama predložena je zabrana uvoza opasnog otpada, budući da u Republici Srpskoj ne postoje prerađivački kapaciteti za tretman i odlaganje opasnog otpada.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 7.10.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija