Zastava Srbije

ZAKON O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANA, DUHANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE FBIH: Za primjenu Zakona neophodna izrada pravilnika

11.09.2023.


Iako je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ("Sl. novine FBiH", br. 38/2022) u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) na snazi od 28. maja na njegovu primjenu će se najvjerovatnije čekati do maja naredne godine.

Naime, da bi se zakon mogao primjenjivati potrebno je izraditi Pravilnik koji će dati smjernice provedbe zakona.

Ugostitelji kažu da bez konkretnih uputa ne znaju na koji način trebaju organizovati rad. S druge strane, građani podržavaju uvođenje zabrane pušenja, ali kažu da još nisu primijetili konkretne pomake usvajanjem ovog zakona te da je situacija u kafićima ista kao ranije.

Za izradu Pravilnika zaduženo je Ministarstvo zdravstva FBiH, iz kojeg su ukazali da je rok za njegovu izradu godina dana od početka primjene ovog zakona, odnosno do 28. maja 2024. godine.

"Članom 42. navedenog zakona definisano je da će federalni ministar zdravstva u roku od 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona donijeti provedbene propise na osnovu Zakona, kojima se regulišu uslovi za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenj", kažu iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Napominju da je izrada Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u toku te da će prijedlog Pravilnika biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje.

"Nakon obavljenih javnih konsultacija, Pravilnik će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH. Nakon što Pravilnik bude objavljen u Službenim novinama FBiH, obaveze za pravne osobe u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona), su da usklade svoj rad s odredbama navedenog pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu", objašnjavaju.

Zakon predviđa i kazne, a u ovisnosti o počinjenom prekršaju kreću se od 2.000 do 5.000 KM za pravne osobe, od 300 do 1.000 za odgovorne osobe, te od 500 do 1.500 za vlasnike i korisnike prostora. Za fizičke osobe kazna je 100 KM.

U skladu sa navedenim zakonom pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, što nadzoruju policijski službenici.

Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 09.09.2023.

Naslov: Redakcija