Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DJEČJOJ ZAŠTITI: Predviđeno je uvođenje naknade roditelju-njegovatelju u iznosu od 25 odsto od minimalne plate u Srpskoj, a uvodi se i materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje, bez obzira koliko je dugo nezaposlena

11.09.2019.


Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti predviđeno je uvođenje novog prava odnosno naknade roditelju-njegovatelju u iznosu od 25 odsto od minimalne plate u Srpskoj, a uvodi se i materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje, bez obzira koliko je dugo nezaposlena.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić rekao je da izmjene Zakona o dječijoj zaštiti predstavljaju važnu pronatalitetnu mjeru.

- Vlada u cjelosti preuzima trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja radnika. Na ovaj način Republika omogućava poslodavcu da sredstva koja je namijenio za to radno mjesto može iskoristiti za adekvatnu zamjenu, a da porodilja ne ostane bez posla i primanja - precizirao je Šeranić.

On je pojasnio da će roditelji-njegovatelji koji se brinu o djeci 24 časa zbog oboljenja imati pravo na određenu naknadu.

Šeranić je pojasnio da će naknada iznositi 112 KM, a cilj je da kada se saberu sve naknade koje ta porodica ima po osnovu bolesnog djeteta da se dobije iznos od 500 KM, odnosno da minimum socijalne sigurnosti za ove porodice u budućnosti dođe na nivo najniže projektovane plate u Srpskoj.

Kada su u pitanju finansijska sredstva neophodna za sprovođenje novih zakonskih rješenja, iz Vlade RS su rekli kako će za nezaposlene porodilje i materinski dodatak biti potrebno dodatnih 2.430.000 KM, a za realizaciju novog prava na naknadu roditelju-njegovatelju 1.350.000 maraka.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Veljko Zeljković, 07.09.2019.

Naslov: Redakcija