Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Od 2020. godine Vlada Srpske u potpunosti preuzima refundaciju bruto plata poslodavcima za vrijeme porodiljskog odsustva. U program isplate invalidnina ulaze i lica sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama od 70 odsto

11.09.2019.


Vlada Republike Srpske usvojila je u petak niz novih zakonskih rješenja sa kojima će od naredne godine umnogome rasteretiti poslovanje poslodavaca, stvoriti bolje uslove za rad i poslovni ambijent, ali i pomoći nezaposlenim majkama, te licima sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama koja nisu u stanju da rade.

Među novim predloženim zakonskim rješenjima, koji bi se uskoro trebalo naći pred Narodnom skupštinom RS, je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, prema kojem će Vlada Srpske od 2020. godine na sebe u potpunosti odnosno 100 odsto preuzeti refundaciju bruto plata poslodavcima za vrijeme porodiljskog odsustva.

Podsjećanja radi, prema postojećem Zakonu o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 37/2012 i 90/2016), poslodavcima se refundira 80 odsto bruto plate radnika na porodiljskom.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS pozdravili su ove poteze Vlade Srpske, ističući da će im ta mjera umnogome poboljšati poslovanje i omogućiti nova zapošljavanja.

Član Skupštine ovog Udruženja Saša Trivić kaže da se radi o zakonskom rješenju do kojeg se došlo u pregovorima socijalnih partnera i Vlade.

- Godinama smo insistirali na ovoj mjeri. Vlada nam je izašla u susret i ovo novo zakonsko rješenje će nam sigurno mnogo pomoći, a posebno onim preduzećima u kojima većinu zaposlenih čini ženska radna snaga - rekao je Trivić.

Prijedlogom zakona je predviđeno da u program isplate invalidnina uđu i lica sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama od 70 odsto.

- To znači da će djeca, na primjer, sa Daunovnim sindromom biti obuhvaćena ovim pravom - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Prema njegovim riječima, zakon je jasno definisao i pravo u oblasti invalidnina za oboljele od rijetkih bolesti, te da se različit procenat invalidnine plaća za različit stepen invaliditeta.

- Predloženim zakonom predviđeno je i da utvrđivanje invaliditeta za lica do 18 godina rade stručne službe u centrima za socijalni rad i Ministarstvu, a do sadaje to radio Fond PIO - precizirao je Šeranić.

Kada su u pitanju finansijska sredstva neophodna za sprovođenje novih zakonskih rješenja, iz Vlade RS su rekli kako će samo za isplatu 100 odsto bruto plate poslodavcima za zaposlene porodilje u okviru sredstava Javnog fonda dječije zaštite biti neophodno obezbijediti dodatnih 3.500.000 maraka za 2020. godinu.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Veljko Zeljković, 07.09.2019.

Naslov: Redakcija