Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

REFORMA PRAVOSUĐA: Svaka zemlja koja teži članstvu u EU mora dokazati da ima kredibilne i stabilne institucije koje čine temelj vladavine prava i odgovorno, profesionalno i nezavisno pravosuđe. Proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija mora biti odvojen od politike

11.09.2017.


Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark poručio je da svaka zemlja koja teži članstvu u EU mora dokazati da ima kredibilne i stabilne institucije koje čine temelj vladavine prava i odgovorno, profesionalno i nezavisno pravosuđe. Bez unapređenja u oblasti vladavine prava neće biti iskoraka na evropskom putu – istaknuo je ambasador Vigemark obraćajući se članovima VSTVBiH.

Obraćajući se članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH, u sklopu drugog dana zasjedanja ove institucije Vigemark je istakao da nema zdrave političke scene i okruženja bez snažnog i nezavisnog pravosuđa.

 "Mi želimo da vam pomognemo da ostvarite funkcionalan i efikasan pravosudni sistem koji može donijeti rezultate u jednom veoma složenom zakonskom okviru. I mi smo svjedoci neprimjerenih političkih pritisaka i uplitanja u rad pravosuđa i u sudske postupke, a vi nekada imate samo ograničena sredstva da se borite protiv takvih pritisaka i da se branite od neprimjerenih napada", rekao je Vigemark.

On smatra da se ne treba bojati otvaranja "Pandorine kutije" ako će to odvesti ka unapređenju i poboljšanju rada ove institucije.

"O ovome se više puta razgovaralo kroz strukturalni dijalog koji se, nažalost, vrlo često percipira kao nešto što se svelo isključivo na nacrt zakona o sudovima i nadležnosti suda, a zaboravlja se da je to bila višegodišnja platforma koja, između ostalog, zagovara funkcionalnost i efikasnost institucija pravosuđa, uključujući i VSTV", rekao je Vigemark, naglasivši potrebu nastavka takvog dijaloga.

On je posebno istakao da proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija mora biti odvojen od politike, navodeći da će uvijek biti onih koji će pokušati politizovati ova pitanja.

Vigemark je podsjetio da Reformska agenda ima značajan dio koji se odnosi na vladavinu prava i da je neprimijećeno napravljeno dosta iskoraka u pravosuđu.

"Želimo nastaviti saradnju sa vama kako bi pravosuđe ostalo u fokusu svih napora, jer bilo koja druga aktivnost neće biti moguća bez snažnog pravosuđa", izjavio je Vigemark.

On je poručio da reformu pravosuđa treba staviti u sami centar svih aktivnosti, dodajući da zna da ova poruka nije popularna, posebno u periodu kada se političari pripremaju za predizborne kampanje.

 "Ne može se niko kriti iza države i elite koja kontroliše institucije. Mi imamo mehanizme protiv toga i postoje instrumenti i mehanizmi koji su nadnacionalni i koji se i te kako koriste. Mi smo veoma oštri prema svojim zemljama članicama kada ne primjenjuju odgovarajuće kriterije u oblasti vladavine prava", rekao je Vigemark.

On je naveo da u VSTV-u, kao jezgru nezavisnog i snažnog pravosuđa, moraju odgovoriti na pritiske koji dolaze sa različitih strana, a da bi to postigli, moraju biti spremni da čuju kritike i da im upuštanje u javne debate sa bilo kim neće ići u prilog.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 07.09.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772