Zastava Srbije

TUZLANSKI KANTON: Potpisan Kolektivni ugovor u oblasti zdravstva

11.08.2021.


Predstavnici kantonalne Vlade i Sindikata potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

Time je stavljena van snage i odluka o štrajku.

Ovo je prvi kolektivni ugovor u državi koji obuhvata i naknade za osoblje koje radi sa Covid pacijentima. Koeficijenti za obračun plaća su povećani, u zavisnosti od pozicija u ustanovama.

BOŽO JURIĆ, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona

"Na primjer, one uposlenike koji rade na najjednostavnijim poslovima u zdravstvu, sa najnižim koeficijentima, njihovo povećanje je negdje oko 11,6 posto. Za medicinsku sestru srednje stručne spreme povećanje je oko 10.4 posto, za uposlenike sa visokom zdravstvenom školom je oko 7,3, za liječnika specijalistu oko 8,1 i tako dalje."

ZIJAD LATIFOVIĆ, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK

"Bez obzira što je dolazilo do različitih nesuglasica u protekloom periodu, ja moram iz pozicije u kojoj se nalazim da vam kažem da je ovaj kolektivni ugovor želja svih uposlenika u Federaciji, u svih deset kantona. Ovim hoću da kažem da on u sebi sadrži nivo materijalnih prava, sadrži određene stvari koje mi želimo da postignemo na teritoriji čitave Federacije."


IZVOR: Vebsajt BHRT, 06.08.2021.

Naslov: Redakcija