Zastava Srbije

BEZ JEDINSTVENIH COVID POTVRDA U BIH

11.08.2021.


Bosna i Hercegovina nema jedinstven sistem izdavanja digitalnih Covid potvrda. Ministarstvo civilnih poslova koordiniše u razgovorima između entitetskih organa i Agencije za identifikaciona dokumenta BiH o najboljem rješenju. Ministarstvo zdravlja Republike Srpske ovo smatra prenosom nadležnosti, jer je zdravstvo u nadležnosti entiteta, pa se još traži način kako odgovoriti zahtjevima Evropske unije.

Izdavanje Covid certifikata, odnosno dokaza o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini je u nadležnosti entiteta, odnosno kantona. Ova usluga je u nekim dijelovima zemlje besplatna dok se u drugim naplaćuje.

Ideja o jednistvenim Covid potvrdama postoji, ali njena realizacija još je na dugom štapu, jer institucije iz Republike Srpske smatraju da bi ovim došlo do prenosa nadležnosti.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

"Što se tiče tehničkih rješenja na nivou BiH sigurno je da se o tome razgovara, i vjerujem da će ministarstvo zdravlja i ministarstvo infor.i tehnološkoh razvoja mislim da su već odredili korake kako građani ne bi imali problem sa putovanjima".

U Ministarstvu civilnih poslova BiH navode da bi se, nakon utvrđenog pravnog okvira, sistem za izdavanje kovid pasoša mogao sprovesti na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

SINIŠА SKOČIBUŠIĆ, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH

"FBiH je htjela da prekoidejekoja izdaje lične dokumente i da putem njih to radimo,ali RS nije pristala, pa smo se našli u pat poziciji,ali nije u cjelosti, ima prostora za razgovore"

Nisu prijavljeni problemi s prelaskom granice ni sa aktuelnim potvrdama, ali EU je postavila određene zahtjeve, koji se moraju ispoštovati na nivou BiH. Da digitalne Covid potvrde sa svim neophodnim podacima mogu biti jednostavne znaju u Kantonu Sarajevo, kod kojih ovaj sistem dobro funkcioniše već neko vrijeme

AMIR LJUBOVIĆ, direktor Službe za farmakologiju ZZO Kantona"

"Mi više nemamo mogućnosti da čekamo državne organe da rade svoj posao i dogovore se,ako se to ikad desi i kad se desi mi smo naravno raspoloženi da se uključimo i u njihov projekat i obavimo razmjenu podataka."

Agencija za identifikaciona dokumenta BiH pripremila je prijedlog tehničkog rješenja, izgled i izdavanje Covid potvrde, a nadležni entitetski organi bi podatke o vakcinaciji dostavljali elektronski. Međutim, razmatranje ovog pitanja je na čekanju.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 08.08.2021.

Naslov: Redakcija