Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

KOMPENZACIONI FOND REPUBLIKE SRPSKE PROŠIRIO APRILSKI SPISAK PRIVREDNIH SUBJEKATA KOJI SU INDIREKTNO PRETRPILI ŠTETU ZA VRIJEME EPIDEMIJE I ZA NJIH ODOBRIO SKORO 1,7 MILIONA KM

11.08.2020.


Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske donio je odluku da se spisak privrednih subjekata koji su indirektno pretrpili štetu za vrijeme epidemije korona virusa za april proširi za 449 korisnika koji nisu bili obrađeni i da se za njih odobri 1.668.000 KM.

Višković je rekao da se očekuje da se još oko 3.000 zahtjeva da se obradi za poreze i doprinose za privredne subjekete koji su počeli da rade poslije 11. maja. Prema njegovim riječima dogovoreno je da će biti plaćeni porezi i doprinosi za maj subjektima kao što su oni iz međunarodnog prevoza putnika, jer iako im je odobren rad, oni faktički ne rade.

Podsjetio je da je na prošlosj sjednici Vlade RS-a odobreno za otkup tovnih svinja i junadi sufinansiranjem prerađivača od oko tri miliona KM za otkup tržišnih viškova. Sada je istakao da se radi o 6.000 junadi 10.000 svinja, kod 400 uzgajivača, a zaštićeni su i manji uzgajivači. Prijavilo se 25 prerađivača, svi dobili kvote, a moguća je i preraspodjela ukoliko bude potrebe.”

Odlučeno da će iz Kompenzacionog fonda sa dva miliona pomoći otkup tržišnih viškova povrća u RS.

Dodatnih pet miliona KM biće izdvojeno za investicije u poljoprivredi, obzirom da je bilo predviđeno imali 8,7 miliona, a na poziv se prijavilo 1.400 korisnika, za oko 13 miliona KM subvencija.

Donešena je odluka o isplati sektoru ugostiteljstva i turizma za sve vaučere realizovane u periodu 15. jun do 30. jun, što iznosi oko 30.000 KM.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 06.08.2020.

Naslov: Redakcija