Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NAJSTARIJI NERIJEŠENI PREDMET U BIH DATIRA IZ 1966. GODINE: Zaostavština najčešći predmet dugogodišnjih sporova

11.08.2020.


Najstariji neriješeni sudski predmet u BiH evidentiran je u Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu, a riječ je o postupku koji je počeo još polovinom šezdesetih godina prošlog vijeka.

To su “Glasu Srpske” potvrdili u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, a na osnovu podataka iz Sistema za automatsko upravljanje sudskim predmetima.

U pitanju je ostavinski predmet, odnosno postupak uređenja imovinskih odnosa - raspravljanja zaostavštine gdje sud treba da utvrdi ko su nasljednici umrlog, sačini njegovu zaostavštinu i utvrdi koja prava pripadaju nasljednicima. Ovaj predmet pokrenut je još 1966. godine, a za njega je u martu 2019. godine stranka u postupku dostavila zahtjev za dopunsko rješenje.

- Ovaj ostavinski predmet je, prema dostupnim informacijama, bio završen prije uspostavljanja elektronske evidencije o sudskim predmetima, znači i prije 2010. godine, ali je 2019. godine stranka podnijela zahtjev za podjelu dodatno pronađene imovine - istakli su u VSTS-u BiH, uz napomenu da iz elektronske evidencije nisu dostupni detaljniji podaci o predmetu.

Podaci VSTS-a BiH pokazuju da je i u još nekoliko starih predmeta tema zaostavština.

- Četiri najstarija predmeta u pravosuđu imaju inicijalne akte iz 1966, 1967, 1978. i 1979. godine. U sva četiri slučaja u pitanju su ostavinski predmeti koji se odnose na uređenje imovinskih odnosa, odnosno raspravljanje zaostavštine. Konkretna četiri predmeta su ranije bila u statusu završen, ali su stranke u međuvremenu dostavile prijedloge za raspravljanje naknadno pronađene imovine, pri čemu su ponovo aktivirane radnje po navedenim predmetima - pojasnili su u Savjetu.

Sudovi u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu od početka godine, a zaključno sa 30. junom, riješili su 83.104 najstarija predmeta od 168.973, koliko je bilo predviđeno.

Time su, saopšteno je iz VSTS-a, realizovali 49 odsto planova rješavanja predmeta za 2020. godinu od očekivanih 50 odsto.

Imajući u vidu da je tokom tog perioda bilo na snazi stanje nesreće, odnosno vanredna situacija zbog pojave i širenja virusa korona, te da su i sudovi u određenom dijelu radili u posebnim režimima, u poređenju sa istim periodom prošle godine, plan realizacije je manji za 14 odsto.

Analiza pokazuje da su prvostepeni sudovi - opštinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku realizovali svoje planove u iznosu od 45 odsto. Sudovi viših instanci su tokom prvih šest mjeseci riješili 78 odsto predmeta predviđenih planovima.

Sudovi u Republici Srpskoj riješili su 22.492 predmeta uz procent realizacije plana u iznosu od 52 odsto, sudovi u FBiH riješili su 56.547 predmeta i ostvarili realizaciju plana od 48 odsto, dok su sudovi u Brčko distriktu riješili 1.157 predmeta iz plana i stali na procentu od 37 odsto.

Sud BiH riješio je 908 predmeta iz plana i ostvario procenat od 51 odsto.

Stalna komisija za efikasnost i kvalitet sudova VSTS-a redovno prati proces rješavanja predmeta u okviru planova rješavanja predmeta. Svi sudovi u BiH imaju obavezu da sačine plan rješavanja predmeta u skladu sa odredbama Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta. Izvod iz vijesti,


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske Vedrana Kulaga Simić, 08.08.2020.

Naslov: Redakcija