Zastava Srbije

HRVATSKA IZMIJENILA SPORNI PRAVILNIK

11.08.2017.


Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je pravilnik o inspekcijskoj kontroli uvoza voća i povrća.Tako je taksa sa 527 vraćena na 28 maraka po vrsti uvezenog voća i povrća.

Pravilnik bi trebalo da bude objavljen 11. avgusta kada se očekuje da će u potpunosti biti normalizovane kontrole na granicama Hrvatske i susjednih zemalja.

Pod pritiskom susjednih zemalja,ali i domaćih privrednika,hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je popustilo. Izmjenilo je Pravilnik za inspekcijsku kontrolu uvezenog voća i povrća, smanjilo takse i čini se spriječilo nastavak balkanskog trgovinskog rata.

Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta 2017.

Visina naknade za inspekcijsku kontrolu sa 527 smanjena je na 27,70 maraka. Za ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da je pobijedilo strpljenje i dijalog.

"To znači da nema bilo kakvih necarinskih barijera i blokada. Na neki načim smo pokazali kako se može opšti interes postići ukoliko smo svi maksimalno agnažovani", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.


Izvor: RTRS, 10.08.2017.

Naslov: Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija