Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SARAJEVO NA PROLJEĆE 2017. DOBIJA SISTEM PAMETNOG GRADSKOG PREVOZA


 

 

 

  • SARAJEVO NA PROLJEĆE 2017. DOBIJA SISTEM PAMETNOG GRADSKOG PREVOZA

 

SARAJEVO trenutno je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji ulazi u zajednicu tzv. 'pametnih gradova'. Prva aktivnost koja bi trebalo da bude realizovana u okviru projekta jeste uvođenje pametnog gradskog prevoza, odnosno, instalisanje sistema kojim će usluga javnog gradskog prevoza biti znatno unaprijeđena.

Projekat podrazumijeva uspostavljanje softverskog sistema u Gradskoj upravi i direkcijama gradskih prevoznika, kojim bi se omogućilo stalno praćenje situacije na terenu, trenutne lokacije autobusa, eventualna kašnjenja, saobraćajne gužve, broj putnika u autobusima, vrijeme dolaska autobusa na stajališta i slično.

Građanima bi bilo omogućeno da putem aplikacije na mobilnom telefonu ili računaru u svakom trenutku imaju sve potrebne informacije o gradskom prevozu u realnom vremenu, kako bi izbjegli saobraćajne gužve i duga čekanja na autobuskim stajalištima.

- Benefite od ovog projekta imaće svi - lokalna zajednica, autoprevoznici i, što je najvažnije, sami građani, odnosno, korisnici usluga - rekao je, predstavljajući projekat na sastanku sa predstavnicima gradskih prevoznika u Gradskoj upravi, Aleksandar Mastilović, profesor na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka.

Mastilović je objasnio da je ovo pilot projekat koji bi, s obzirom na pozitivna iskustva iz prakse, u narednih godinu dana trebalo da pokaže svoje dobre strane, a nakon toga moguća je njegova nadogradnja i usavršavanje.

Predstavnici autoprevoznika pohvalili su ovu inicijativu gradskih vlasti i Gradske razvojne agencije, istakavši da će i oni sami instalisanjem pametnog sistema u vozila gradskog prevoza imati potpuni pregled stanja i potreba na terenu, te smanjiti troškove.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnih reakcija gradskih prevoznika, s obzirom na to da se sve nove ideje prihvataju sa određenim strahom i otporom, dodavši da ovo treba da bude zajednički projekat svih učesnika.

Zaključeno je da prevoznici gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove dostave svoje ideje i naznačene potrebe za određenim informacijama koje bi trebalo da budu ugrađene u sistem, kako bi implementacija projekta počela od 1. oktobra.

Projekat u potpunosti finansira Grad SARAJEVO u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom i Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu.

Ako sve bude teklo predviđenom dinamikom, sistam pametnog gradskog prevoza u Istočnom Sarajevu trebalo bi da počne funkcionisati od proljeća naredne godine.

Podržana ideja pametnog parkinga u Sarajevu

Ove sedmice biće formirana radna grupa koja će imati zadatak da u narednom periodu realizira projekt Pametnog parkiga u Sarajevu, potvrdio je ministar saobraćaja KS Mujo Fišo.

- Radna grupa će preduzeti daljnje aktivnosti, koje se odnose na definiranje tehničkih zahtjeva rješenja i koordinaciju neophodnih institucija. Želimo sve parkinge, i privatne i javne, uvezati u jedan sistem. U narednih nekoliko mjeseci ovaj način ćemo probno uvesti na dva parkinga, a kasnije ćemo uvezati i ostale - istakao je Fišo.

Ova inicijativa prvobitno je podnesena u Općini Ilidža, ali je naišla na pozitivan stav građana u cijelom Kantonu Sarajevo, tako je pokrenuta i u Skupštini KS.

Pametni parking predviđa da građani i turisti putem mobilnog telefona mogu vidjeti sva slobodna parking mjesta na nekom području. Na svakom parking mjestu biće instalirani senzori, koji registriraju da li je vozilo tu parkirano ili ne. Ove informacije se korišćenjem WiFi tehnologije dostavljaju vozačima putem veb aplikacije koju koriste na svojim mobitelima.

Također, na značajnim raskrsnicama i duž saobraćajnica postavljaju se digitalni panoi na kojima se u realnom vremenu prikazuje informacija o broju slobodnih parking mjesta u svakom području općine, čime se pruža podrška vozačima bez pamatne tehnologije. Pametna parking rješenja omogućavaju da vozači pomoću svojih mobitelia raspolažu i informacijama o cijenama parkinga, navodi portal Faktor.

Izvor: Vebsajt E-kapija, 10.08.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772