Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

STRUČNJACI SVJETSKE BANKE POČINJU SA PRIKUPLJANJEM PODATAKA O ŠTETNIM POSLJEDICAMA PRIMJENE ADAPTIRANOG SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU (SSP) IZMEĐU BIH I EU


 

  • STRUČNJACI SVJETSKE BANKE POČINJU SA PRIKUPLJANJEM PODATAKA O ŠTETNIM POSLJEDICAMA PRIMJENE ADAPTIRANOG SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU (SSP) IZMEĐU BIH I EU

Dogovoreno je to na sastanku delegacija ministarstava poljoprivrede RS i FBiH sa predstavnicima Svjetske banke uz prisustvo predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Sastankom je praktično započeo rad na prikupljanju podataka o eventualnim štetama od primjene adaptiranog SSP-a.

Nakon što su nedavno vlasti u BiH postigle dogovor u vezi sa potpisivanjem adaptiranog SSP-a, ostalo je otvoreno pitanje o pomoći poljoprivrednicima koji bi mogli da se suoče sa velikim gubicima nakon što primjena adaptiranog SSP- počne 1. januara iduće godine.

Zvaničnici u BiH imaju različite procjene toga kolika bi ta šteta mogla biti, a konačnu procjenu daće Svjetska banka i ona će biti polazna osnova za osmišljavanje projekta kojima će biti sanirani gubici.

Predstavnici RS naglašavaju da direktna šteta iznosi više od 220 miliona maraka, dok u institucijama BiH tvrde da je to oko 70 miliona KM.

Savjetnik ministra poljoprivrede RS Gordana Rokvić kazala da je postignut visok nivo saglasnosti o toj problematici, naglasivši da su zadovoljni ozbiljnošću koju je druga strana pokazala u samom početku.

“Razgovarali smo o podacima koje je potrebno prikupiti da bi analiza bila urađena. Svjetska banka će predstavnicima entitetskih vlasti dostaviti zahtjev za potrebnim podacima i poslije toga se u BiH očekuje misija tima Svjetske banke u drugoj polovini septembra i tada će se diskutovati o podacima koji su prikupljeni”, rekla je Rokvićeva.

Jedan od zahtjeva entitetskih predstavnika bio je da analiza bude završena do kraja godine, odnosno prije početka nove budžetske godine da bi nadležni na vrijeme imali sve što je potrebno za adekvatno planiranje.

Istakla je da na jučerašnjem sastanku nije bilo riječi o ciframa kada je riječ o gubicima koji prijete poljoprivrednicima u BiH.

“Analiza će biti urađena po sektorima koji su kandidovani kao najosjetljiviji, a to su mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine te voće i povrće. Što prije analiza bude završena prije ćemo znati na čemu smo”, kaže ona.

Predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković rekao je da je riječ o tehničkom sastanku i da će se ovakvi sastanci održavati i narednih nekoliko mjeseci.

“Suština je da treba raditi na prikupljanju podataka o stanju proizvodnje i konkurentnosti za sve poljoprivrednike. Ako se pusti nova količina robe sa nultom stopom carine imaće problema da plasiraju svoju robu i sada treba procijeniti koliko će biti štete” - precizirao je Nešković.

SSP je mjesecima bio kamen spoticanja u BiH jer nije bilo saglasnosti svih strana u vezi sa predloženim izmjenama.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac istakao je da dogovor mora biti ispoštovan, jer nema druge alternative.

“Sada stupaju na snagu pregovori i moramo da pokažemo šta i koliko gubimo. Očekujemo objektivan izvještaj koji će pokazati da poljoprivreda BiH gubi i da je na sceni ozbiljna situacija koju treba analizirati te okloniti negativne posljedice” - rekao je Usorac.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić, kako je ranije najavljeno, trebalo da uskoro otputuje u Berlin kako bi sa nadležnima razgovarao o problemima sa adaptacijom SSP-a između EU i BiH. Na sastancima bi trebalo da bude riječi o operacionalizaciji mjera za pomoć stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 10.08.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772