Zastava Srbije

VELIKA BRITANIJA OVE GODINE ULAŽE OSAM MILIONA FUNTI ZA PODRŠKU REFORMAMA U BIH


  • VELIKA BRITANIJA OVE GODINE ULAŽE OSAM MILIONA FUNTI ZA PODRŠKU REFORMAMA U BIH

Ambasada Velike Britanije će ove godine potrošiti više od osam miliona funti za podršku reformama u BiH, što je tri puta više nego prije dvije godine, izjavio je ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson.

Prema njegovim riječima, dio ove sume biće uložen u dugoročne projekte na kojima britanska Ambasada u BiH radi godinama i to u sektoru odbrane, pravosuđa, borbe protiv korupcije.

“Sve više usklađujemo naše prioritete sa onima u Reformskoj agendi”, naveo je Ferguson na svom blogu.

On podsjeća da je uloga Velike Britanije, zajedno sa Njemačkom, u pokretanju novog pristupa Evropske unije BiH dobro poznata, dok je manje poznata uloga sa kojom ove dvije države nastavljaju da pružaju podršku provođenju Reformske agende.

“U našim očima, dogovoreni paket reformi nije vezan za određene političke partije ili koalicije. Mi ga posmatramo kao agendu BiH za modernizaciju zemlje jer je svih 14 političkih partija na nivou BiH obećalo da će podržati ove reforme potpisivanjem zajedničke izjave prošle godine”, rekao je Ferguson.

Reforme, ističe on, neće riješti sve, ali su one prvi korak ka tome da BiH postane ekonomski stabilnija i konkurentnija, korak ka otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju prilika za mlade, kao i prema rješavanju nekih nepravičnosti i nejednakosti u društvu.

On upozorava da je BiH, po lakoći uspostavljanja novih kompanija, na 175. mjestu u svijetu.

“Ovo odbija investitore. Zajedno sa Svjetskom bankom, planiramo u naredne tri godine da stvorimo novi onlajn sistem koji će pomoći preduzetnicima da registruju svoje kompanije bilo gdje u BiH u roku od maksimalno tri dana, kao i da se poboljšaju zakonske regulative da bi se smanjili troškovi za mala i srednja preduzeća”, navodi Ferguson.

Prema njegovim riječima, radi se i sa Svjetskom bankom kako bi se pomoglo vladama da olakšaju proizvođačima u BiH, posebno poljoprivrednicima, da trguju i izvoze preko granice, smanjenjem regulatornih troškova, jačanjem kontrole kvalitete i olakšicama pri kretanju robe.

Ferguson je potvrdio i podršku razvoju nove strategije i akcionog plana za reformu javne uprave u cijeloj BiH, tako da su institucije i službenici BiH bolje obučeni i spremniji da podrže sprovođenje reformi i da građanima pruže bolju uslugu.

Izvor: vebsajt Capital, 10.08.2016.