Zastava Srbije

DOGOVORENO UVEZIVANJE ELEKTRONSKE NAPLATE CESTARINE IZMEĐU FBIH I HRVATSKIH AUTOCESTA

11.07.2023.


S ciljem realizacije pogodnosti za korisnike autoceste u Zagrebu je održan sastanak između predstavnika JP Autoceste FBiH i predstavnika Hrvatskih autocesta

Postignut je dogovor oko uvezivanja elektronske naplate cestarine s ciljem unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Jedna od važnih novina jeste mogućnost prolazaka korisnika s ACC TAG/ENC uređajima kroz naplatna mjesta koje se nalaze na području spomenutih zemalja bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem ACC TAG/ENC uređaja.

Naime, to znači da će se naknade za korištenje dionica autoceste u Federaciji BiH, koje su pod upravljanjem JP Autoceste FBiH na naplatnim stanicama moći platiti ENC uređajem, isto kao što će se naknade za korištenje dionica autoceste u Republici Hrvatskoj, koje su pod upravljanjem Hrvatske autoceste moći platiti ACC TAG uređajem.

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o TAG-ovima iste vrste, samo što će korisnici, uz prethodnu registraciju na naplatnom mjestu, imati instalirana dva računa na jednom TAG/ENC uređaju gdje će jedan od njih biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Federacije BiH, a drugi na dijelu Republike Hrvatske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća.

Uvođenjem spomenutih mogućnosti povećat će se sigurnost prometa i smanjiti gužve na autocestama jer nema zaustavljanja zbog naplate što posljedično rezultira povećanjem protočnosti i smanjujem štetnih emisija uzrokovanih prometnim zastojima i kolonama.

U narednoj sedmici Autoceste FBiH će početi sa testiranjem u svrhu postizanja potpune kompatibilnosti uređaja unutar sustava elektronske naplate cestarine kako bi uskoro sustav bio pušten za korisnike.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 08.07.2023.

Naslov: Redakcija