Zastava Srbije

ZAKON O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BIH: Kazna za parkiranje na mjesta za osobe sa invaliditetom 200 KM

11.07.2023.


Zakon o većim kaznama za parkiranje na mjesta za osobe sa invaliditetom je stupio na snagu što podrazumijeva da će kazne za takav prekršaj iznositi 200 KM.

Inicijativu je pokrenuo zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović. U aprilu ove godine zakon je bio izglasan u Predstavničkom domu.

Kasnije, 15. juna i Dom naroda Parlamenta BiH je usvojio izvještaje zajedničkih komisija oba doma Parlamenta o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini čime je zakon i usvojen.

U ovim izmjenama predviđeno je da se za nepropisno parkiranje na mjestu za osobe s invaliditetom kažnjava finansijski sa 200 KM.

Još jedan od propisa koji se tiču parkinga za osobe sa invaliditetom je u parlamentarnoj proceduri. Odnosno, u Predstavničkom domu BiH je jednoglasno usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, s ciljem da i osobe sa invaliditetom od 80 posto i više, imaju pravo na znak pristupačnosti.

Magazinović je najavio i da će krenuti u provjere lažnih naljepnica, te ko ih proizvodi, ukoliko je to istina.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 08.07.2023.

Naslov: Redakcija