Zastava Srbije

ROK ZA REGISTRACIJU POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA 30. SEPTEMBAR 2016. GODINE: Poljoprivrednici koji ne ažuriraju podatke u registru neće imati pravo na podsticaje za 2016. godinu


  • ROK ZA REGISTRACIJU POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA 30. SEPTEMBAR 2016. GODINE: Poljoprivrednici koji ne ažuriraju podatke u registru neće imati pravo na podsticaje za 2016. godinu

Rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava pomjeren je do 30. septembra 2016. godine kako veliki broj poljoprivrednika ne bi ostao bez podsticaja, jer je podatke u APIF-u ažuriralo svega 54,7 odsto njih.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je prvobitni rok za registraciju bio 15. maj. Napominju da više neće biti produžavanja roka, a oni koji ne ažuriraju podatke u registru neće imati pravo na podsticaje za 2016. godinu. Portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović je rekao da je od 33.760 gazdinstava podatke u APIF-u ažuriralo njih 18.468.

- Od registrovanih komercijalnih 4.208 gazdinstava podatke je ažuriralo 3.048, dok je kod nekomercijalnih gazdinstava i pravnih subjekata, od njih 29.552 korišćenje prijavilo 15.420 imanja - rekao je Macanović.

On je istakao da oni koji na vrijeme obnove registraciju stiču pravo na premije za mlijeko, voće, povrće. Osim toga, imaće mogućnost dobijanja regresiranog dizel goriva, podsticaja za nabavku mehanizacije, izgradnju prerađivačkih kapaciteta, te premija za navodnjavanje i drugo.

Macanović je podsjetio poljoprivrednike da je ažuriranje podataka u APIF-u besplatno.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković kaže da su poljoprivrednici demotivisani budući da je bavljenje poljoprivredom, od koje nemaju mnogo koristi, postalo čisto preživljavanje. On smatra da je to glavni razlog spore i slabe registracije.

Potrebno prilikom zahtjeva za upis u Registar:

- kopija lične karte nosioca gazdinstva i članova imanja

- lista nepokretnosti

- posjedovni list

- ugovor o zakupu i ugovor o koncesiji

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 08.07.2016.