Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O POZORIŠNOJ DJELATNOSTI: Usvojene su primjedbe koje su se odnosile na registar pozorišta i pozorišnih grupa, na podjelu pozorišta prema vrstama i načinu organizacije u smislu da pozorište može biti organizovano, kao narodno pozorište, gradsko pozorište, pozorište za djecu, lutkarsko pozorište i producentsko/projektno pozorište, te primjedbe koje su se odnosile na programsku koncepciju i repertoar u pozorištu


  • PRIJEDLOG ZAKONA O POZORIŠNOJ DJELATNOSTI: Usvojene su primjedbe koje su se odnosile na registar pozorišta i pozorišnih grupa, na podjelu pozorišta prema vrstama i načinu organizacije u smislu da pozorište može biti organizovano, kao narodno pozorište, gradsko pozorište, pozorište za djecu, lutkarsko pozorište i producentsko/projektno pozorište, te primjedbe koje su se odnosile na programsku koncepciju i repertoar u pozorištu

"Cilj Prijedloga zakona o pozorišnoj djelatnosti je poboljšanje i unapređenje postojećeg normativnog okvira za osavremenjivanje rada pozorišta i napredak u stručnom smislu, kao i zaštita pozorišta i pozorišne djelatnosti u institucionalnom smislu", rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević.

On je naglasio da je ovo zajednički i osnovni zaključak sa svih održanih javnih rasprava o Nacrtu zakona o pozorišnoj djelatnosti, na kojima je, kako je rekao, posebno pozdravljeno nastojanje da se novim zakonom omogući decentralizacija pozorišne djelatnosti.

Ministar je zamolio sve pozorišne radnike, pogotovo one koji su i sami učestvovali u kreiranju teksta novog zakona o pozorišnoj djelatnosti, da ostanu dosljedni onome što je u interesu unapređenja djelatnosti kojom se bave.

"U donošenju ovog zakona to nam je bio zajednički cilj, i sami su učestvovali u planiranju najboljih zakonskih rješenja u interesu svih. Nema potrebe da se zarad drugih i drugačijih interesa ovim važnim zakonom manipuliše prije nego što njegov prijedlog dospije na razmatranje u Narodnu skupštinu", naglasio je Malešević.

Prema njegovim riječima, u sprovedenoj javnoj raspravi date su i neke veoma korisne i konstruktivne primjedbe koje su usvojene i ugrađene u tekst Prijedloga zakona o pozorišnoj djelatnosti, čineći ga značajno kvalitetnijim.

Tokom i nakon javne rasprave usvojene su primjedbe koje su se odnosile na registar pozorišta i pozorišnih grupa, na podjelu pozorišta prema vrstama i načinu organizacije u smislu da pozorište može biti organizovano, kao narodno pozorište, gradsko pozorište, pozorište za djecu, lutkarsko pozorište i producentsko/projektno pozorište, te primjedbe koje su se odnosile na programsku koncepciju i repertoar u pozorištu.

Usvojene su i primjedbe koje su se odnosile na poslove koje obavlja direktor pozorišta, odnosno umjetnički direktor, kao i one koje se odnose na posebne uslove koje je dužan ispuniti kandidat za umjetničkog direktora.

"U toku javne rasprave date su neke veoma korisne i konstruktivne primjedbe na članove koji definišu poslove upravnog odbora pozorišta, koje su, dakako, usvojene", istakao je Malešević.

On je naglasio da su one odredbe koje se odnose na proceduru i način zasnivanja radnog odnosa sa pozorišnim umjetnicima u najvećoj mjeri usklađene sa važećim Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016), kojim je propisano da radnik može zaključiti ugovor o radu sa punim radnim vremenom samo sa jednim poslodavcem, te da takav radnik ne može, bez saglasnosti poslodavca, da za svoj ili tuđi račun ugovara ili obavlja poslove iz djelatnosti koje obavlja poslodavac.

Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o pozorišnoj djelatnosti činili su predstavnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, pozorišta čiji je osnivač Vlada Republike Srpske, pozorišta čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, centara za kulturu, umjetnički stvaraoci, predstavnici udruženja građana koja se bave pozorišnom djelatnošću iz različitih sredina Republike Srpske, kao i predstavnik sindikata koji zastupa interese zaposlenih u kulturi, te predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je, na sjednici održanoj 23. juna 2016. godine, usvojila Prijedlog zakona o pozorišnoj djelatnosti, koji je potom upućen u dalju skupštinsku proceduru.

Tokom marta mjeseca 2016. godine o ovom Nacrtu zakona održane su javne rasprave u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prosvjete i kulture, 08.07.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772