Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O SUDOVIMA U BIH: I dalje postoje različiti stavovi Republike Srpske i Saveta ministara BiH oko teksta ovog zakona


"Zakon o sudovima u BiH još nije usvojen, jer i dalje postoje različiti stavovi Republike Srpske i Saveta ministara BiH oko teksta zakona", kaže ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović.

On ističe da se Ministarstvo pravde RS i dalje zalaže za jasno definisanu nadležnost Suda BiH.

"Nas 13. jula očekuje novi sastanak ministara u okviru Strukturalnog dijaloga na kom ćemo razgovarati i sa Ruiz Kalaverom, direktorkom za Zapadni Balkan pri Direktoratu Evropske komisije. Uveren sam da će argumentacija koju će ponuditi RS biti sasvim dovoljna ukoliko se krećemo u prostoru prava. Međutim, ako iz prostora prava ulazimo u prostor politike, onda teško možemo očekivati kvalitetna rešenja", ističe ministar Kasipović.

Kako navodi ministar temeljno pitanje je da se jasno propišu dela za koja bi bio nadležan Sud BiH. "Mi smo to i predložili kada je reč o korupciji i terorizmu, ali ne možemo dopustiti, kao što smo imali u prethodnom rešenju, da se na primer i šumska krađa procesuira pred Sudom BiH."

Kada je rječ o Strukturalnom dijalogu ministar navodi da je važno da se on zadrži, jer ga smatra dobrim formatom za rešavanje pitanje vladavine prava u BiH.

"Ono što je sigurno jeste da ću se u nastavku dijaloga, kretati u okviru zaključaka NS RS. Sve dok postoji razumevanje za argumentaciju koju iznosi Ministarstvo pravde i Vlada RS, a na temelju zaključaka NS RS, voljan sam da radim u okviru strukturalnog dijaloga. Ako bi došlo do eventualnog nametanja rešenja, koja nisu u skladu sa stavovima najviših organa u RS, onda bih, naravno, predlagao povlačenje iz Strukturalnog dijaloga", precizirao je ministar.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 08.07.2016.