Zastava Srbije

NJEMAČKA ŽELI SPRIJEČITI BLOKADU PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN

11.06.2021.


Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Njemačke, juče je imao online sastanak s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana u sklopu priprema samita za Berlinski proces, a tada je poručio da EU mora ispuniti obećanje zapadnom Balkanu i započeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Budućnost zemalja zapadnog Balkana je u EU. Njemačka je u potpunosti privržena ovom cilju. Ako vi ispunite svoj dio, mi moramo ispuniti naš dio. To mora ostati pristup EU prema procesu proširenja", rekao je Mas.

On je pozvao zemlje regiona da jačaju vladavinu prava, demokratizaciju, slobodu medija, borbu protiv korupcije i da ohrabre javni dijalog.

U Ambasadi Njemačke za "Nezavisne novine" kažu da je jučerašnji sastanak jedan u nizu sastanaka u sklopu priprema za berlinski samit.

"Imali smo čitav niz sastanaka s ministrima iz različitih oblasti. Ovaj sastanak je bio s ministrima vanjskih poslova, a održan je virtuelno zbog korone", rečeno nam je.

Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, za "Nezavisne novine" kaže da su Mas i Njemačka poslali jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana.

"Poruka je da će Njemačka pomoći zapadnom Balkanu na evropskom putu, ali ta podrška nije bezuslovna. Od svake zemlje se očekuje da uradi svoj dio posla. Njemačka je svjesna razočaranja u proces, ali će uložiti napore da zapadni Balkan postane dio evropske porodice", rekla je Topićeva.

Perspektiva članstva u Evropskoj uniji ostaje glavni pokretač političkih i društvenih reformi u regiji. Za nas, taj proces nema alternativu, izjavila je u Berlinu Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH.

"Naravno, države regije imaju još mnogo posla, uključujući unapređenje efikasnosti uprave te jačanje državnih institucija i regionalne saradnje, ali mi smo odlučni da nastavimo tim putem", navela je ona na konferenciji ministara inostranih poslova država učesnica Berlinskog procesa.


IZVOR: Nezavisne, Dejan Šajinović, 09.06.2021.

Naslov: Redakcija