Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: Predviđa se da pet odsto ukupnog prihoda prikupljenog na duvanske prerađevine bude usmjereno prema Fondu solidarnosti Republike Srpske i Fondu solidarnosti Federacije BiH, te ekvivalentno nadležnoj instituciji u Brčko distriktu sa izričito ekvivalentnom namjenom onoj koju imaju ova dva fonda, prema metodologiji raspodjele na osnovu krajnje potrošnje

11.06.2020.


Komisija za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama uprkos upozorenjima predstavnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) da bi usvajanje tog zakonskog prijedloga dovelo do, kako kažu, destabilizacije sistema raspodjele prihoda.

Ovim zakonskim prijedlogom predviđa se da pet odsto ukupnog prihoda prikupljenog na duvanske prerađevine bude usmjereno prema Fondu solidarnosti Republike Srpske i Fondu solidarnosti Federacije BiH, te ekvivalentno nadležnoj instituciji u Brčko distriktu sa izričito ekvivalentnom namjenom onoj koju imaju ova dva fonda, prema metodologiji raspodjele na osnovu krajnje potrošnje.

Član Komisije Mirjana Marinković Lepić rekla je da bi ta sredstva bila namijenjena za liječenje djece.

Predstavnik UIO rekao je da zakonski prijedlog nije dobar jer bi "doveo do novog akciznog opterećenja preko svake mjere".

"Bilo kakvo proširivanje destabilizovalo bi sistem raspodjele prihoda, a provođenje ovog zakonskog prijedloga tražilo bi izmjene većeg broja propisa", dodao je predstavnik UIO.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul rekao je da nije pristalica rješenja kojima bi se uticalo na niže nivoe vlasti, a u prvom redu na lokalne zajednice.

Sličan prijedlog izmjena zakona o akcizama Komisija nije podržala upravo zbog stava UIO, a predložio ga je Savjet ministara.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 8.06.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija