Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA: Podržano uspostavljanje registra zaposlenih i njihovih primanja, kao i registra imenovanih lica i njihovih primanja po raznim osnovama u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima

11.06.2020.


Skupština Brčko distrikta jednoglasno je podržala predlog Vlade o uspostavljanju registra zaposlenih i njihovih primanja, kao i registra imenovanih lica i njihovih primanja po raznim osnovama u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, rekao je da će registar omogućiti javnosti detaljan uvid u podatke o broju zaposlenih u javnom sektoru i njihovim pojedinačnim primanjima.

- Uz njihova imena će biti iskazana ukupna zbirna primanja i verujem da ćete se iznenaditi kolika su primanja pojedinaca po različitim osnovama. To jeste u skladu sa zakonom, ali nisam siguran da je baš moralno - rekao je Milić.

Registrom će nakon uspostavljanja u početku upravljati Pododeljenje za ljudske resurse, a posle će upravljanje i ažuriranje registra biti pri Kancelariji za prevenciju korupcije.

Posebnim zaključkom Skupština je definisala koje podatke treba da sadrži registar zaposlenih i imenovanih lica i zadužila Vladu, institucije, fondove, zavode i javna preduzeća da učine dostupnim postojeće registre korisnika javnog novca i da se uspostave nedostajući registri.

- Drago mi je da smo dobili podršku i za uspostavljanje drugih registara i objavu svih podataka o trošenju javnog novca. Sve će ovo zajedno ustanoviti transparentniji odnos javnog sektora i svih institucija u pogledu trošenja javnog novca i učiniti poverenje u institucije Distrikta većim - istakao je Milić.

On je potvrdio da je po visini plata gradonačelnika daleko ispod 50. mesta i podsetio da su budžetski korisnici prošle godine donosili odluke o povećanju plata.

- Nisam dopustio da se povećaju plate članovima Vlade i gradonačelniku. Nije to uradio ni predsednik Skupštine i to javnost treba da zna - rekao je Milić, ističući da je cilj registra da se na jednom mestu objedine podaci o primanjima svih zaposlenih i imenovanih lica po različitim osnovama.

Šef Odeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta Srđan Blažić rekao je da su aktivnosti Vlade oko registra počele pre četiri meseca i da će on biti uspostavljen u roku od dva meseca.

- Predstoji nam sada da se, uz formiranje komisije koja će raditi na odluci o uspostavljanju registra, radi i na kreiranju softverskog rešenja i njegovom pristupu našoj informacionoj infrastrukturi - rekao je Blažić, dodajući da će softver za registar donirati Misija OEBS u BiH, koja je podržala inicijativu Vlade za njegovo uspostavljanje.

Odeljenje za stručne i administrativne poslove prikupljaće i unositi u registar podatke o zaposlenima i njihovim primanjima od javnih preduzeća, ustanova i fondova, koji su posebnom odlukom Skupštine obavezani na dostavljanje tih podataka.


IZVOR: Vebsajt Blic, Cvijeta Kovačević, 8.06.2020.

Naslov: Redakcija