Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O PČELARSTVU​​: Biće izmijenjena i pripadajuća podzakonska akta

11.06.2019.


Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održali su sastanak sa predstavnicima fakulteta i Veterinarskog instituta na kome je razgovarano o zakonskom okviru u pčelarstvu, ali i o evidenciji pčelara, katastru pčelinje paše, te selekcijskom radu u pčelarstvu.

Radno-konsultativnom sastanku prisustvovali su i predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Damir Barašin, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Siniša Škandrić, profesor Šumarskog fakulteta Nada Šumatić i profesor Poljoprivrednog fakulteta Goran Mirjanić, te Violeta Santrač iz Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan".

Načelnik odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Stojanović prisutne je upoznao da je u planu rada Ministarstva i mijenjanje Zakona o pčelarstvu ("Sl. glasnik RS", br. 52/2010), ali i pripadajućih podzakonskih akata.

Ovom prilikom je konstatovano da medonosno bilje predstavlja nacionalni kapital i da se izradi katastra pčelinje paše treba pristupiti multidisciplinarno i u etapama.

Predstavnici fakulteta su preuzeli obavezu da sa stručnog aspekta obrazlože potrebu donošenja pčelinje paše, te o trenutnim kapacitetima u smislu popisa medonosnog bilja kako bi Ministarstvo moglo da preduzme dalje aktivnosti.

Profesor Mirjanić je prisutne upoznao o progresu rada na selekciji matica, neophodnosti angažovanja mnogo više vremena i truda u animiranju pčelara na poboljšanju pristupa selekcijskom radu, te je konstatovao nedostatak broja testnih stanica. Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima poboljšanja rada Saveza udruženja pčelara.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 05.06.2019.

Naslov: Redakcija