Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O ZVANIČNOM VREMENU U BIH: Predviđene kazne za one privredne subjekte koji ne budu poštovali odredbe mogu biti od 1.000 do 10.000 KM, a ukoliko ponove prekršaj, i zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju šest mjeseci

11.06.2019.


Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH predvidio je drakonske kazne za one koji se ne budu pridržavali pravila i normi u tom zakonu.

Predviđene kazne, kako se navodi u nacrtu, za one privredne subjekte koji ne budu poštovali odredbe, a koje će kontrolisati inspekcija Instituta za mjeriteljstvo BiH, koja je i predložila ovaj dokument, mogu biti od 1.000 do 10.000 KM, a ukoliko ponove prekršaj, i zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju šest mjeseci. Takođe, predviđena je kazna i od 100 do 500 KM za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu ukoliko ne bude poštovalo zvanično vrijeme u BiH te način računanja, realizacija i upotrebe zvaničnog vremena.

Kazne se odnose posebno na poštovanje zvaničnog vremena u BiH kada su u pitanju finansijske transakcije, jer bi ovim nacrtom privredni subjekti bili kažnjeni ako bi inspekcija utvrdila da su finansijske transakcije obavljali u vremenu koje nije predviđeno zakonom.

Svaka zemlja ima svoje zvanično vrijeme, pa tako i BiH. Ukoliko bi neko izvršio transakciju mimo tog vremena, slijedi mu kazna predviđena zakonom.

Nacrtom se, inače, definira zvanično vrijeme u BiH, njegova upotreba, način računanja i mjerenje u komercijalne svrhe. Prema ovom dokumentu, zvanično vrijeme u BiH je srednjoevropsko, odnosno univerzalno koordinirano vrijeme (UTC) uvećano za jedan sat.

Ranije su iz pomenutog instituta najavili predlaganje zakonskog rješenja uz obrazloženje, kada je u pitanju odluka Europske unije o ukidanju i računanju ljetnog i zimskog vremena, da će BiH slijediti pozitivne zakonske odredbe EU, te bi i taj zakon trebalo da bude usklađen s tim odredbama. Evropski parlament izglasao je ukidanje pomjeranja sata od aprila 2021. godine, a zemljama EU biće ostavljeno da same odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. U nacrtu ovog zakona predviđeno je da neće biti potrebne izmjene kada u EU dođe do provođenja odluke da se vrijeme ne pomjera, dok će ljetno računanje vremena biti regulisano posebnim pravilnikom.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Mirsada Lingo Demirović, 10.06.2019.

Naslov: Redakcija