Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENjA: Zabranjeno je izlaganje vještačkim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe licima mlađim od 18 godina. Inspekcija RS pojačava kontrolu

11.06.2019.


Inspektori u RS pred predstojeću ljetnu sezonu pojačaće kontrole salona za njegu i uljepšavanje kako bi provjerili da li se krši zabrana korišćenja solarijuma za maloljetnike.

Kako je saopšteno iz Inspektorata RS, glavni republički zdravstveni inspektor uputio je gradskim i opštinskim zdravstvenim inspektorima instrukciju o potrebi pojačanog nadzora nad radom ovih objekata. Novim Zakonom o zaštiti od nejonizujućih zračenja ("Sl. glasnik RS", br. 36/2019)zabranjeno je izlaganje vještačkim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe licima mlađim od 18 godina. Inspektorima je naloženo da u kontrolama upoznaju vlasnike kozmetičkih salona sa novim odredbama Zakona i upozore ih da ovakve vrste usluga ne mogu pružati maloljetnicima.

- U dosadašnjim kontrolama inspektori nisu zatekli maloljetnike u solarijumu, a kozmetički saloni su vidno istakli upozorenja o zabrani korišćenja solarijuma licima mlađim od 18 godina. Ova praksa prisutna je u zemljama EU i zemljama okruženja, a cilj je prioritetna zaštita kože od štetnih zračenja - naveli su u Inspektoratu RS.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, M. L., 07.06.2019.

Naslov: Redakcija