Zastava Srbije

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI TK: Tuzlanska policija pokreće provjeru vlasnika oružja, sankcije za one koji ga nepravilno čuvaju

11.05.2023.


Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krenut će u provjere vlasnika oružja, a ukoliko službenici utvrde nepravilno čuvanje uslijedit će privremeno oduzimanje te pokretanje prekršajnog postupka.

Naime, tuzlanska policija apeluje na nosioce vatrenog oružja da isto drže savjesno, zaključano i odvojeno u sefovima, metalnim ormarima ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene upotrebe, tako da bude nedostupno neovlaštenim osobama, a posebno djeci.

"S obzirom da se oružje i municija moraju čuvati u stambenom ili drugom odgovarajućem prostoru koji se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika oružja i municije, u narednom periodu Uprava policije će preduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu sa važećim propisima, tj. razdvojeno od municije i zaključano u sefovima, metalnim ormarima ili sličnim spremištima", kazali su iz MUP-a TK.

Kako su poučili iz tuzlanske policije, vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da ga ne čuvaju na propisan način, oružje će biti privremeno oduzeto te će biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o oružju i municiji ("Sl. novine Tuzlanskog kantona", br. 17/2015, 5/2016, 17/2017, 8/2020, 19/2021 i 19/2022) Tuzlanskog kantona.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 09.05.2023.

Naslov: Redakcija