Zastava Srbije

U PRIPREMI IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PDV-U I O AKCIZAMA

11.05.2021.


Predložene izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o akcizama donijele su dijametralno suprotne komentare. Posebno je istaknut prijedlog da se električna energija tretira kao akcizna roba.

Ekonomski analitičar Damir Bećirović kaže kako njemu nije čudno da u tim prijedlozima nema nikakvih suštinskih izmjena koje bi pomogle privredni oporavak u ovom pandemijskom i nada se uskoro postpandemijskom periodu.

"Svaka izmjena zakona iz domena poreza kod nas znači nova opterećenja za privredu. Ima tu nekih tehničkih izmjena koje su i dobre, ali ništa suštinski bitno. Posebno mi je nelogično da mi, umjesto da u doba recesije imamo ekspanzivnu fiskalnu politiku, radimo suprotno i naprimjer povećavamo bazu proizvoda na koje se primjenjuju akcize. Kada je riječ o izmjenama Zakona o akcizama, mislim da je ovdje dominantan fiskalni razlog za izmjene ovog zakona. Ko od nas može vjerovati da je kod uvođenja akciza za lož-ulje i ugalj bio važan ekološki razlog, jer je istovremeno na toj listi i prirodni plin. Bio bih sretan da nisam u pravu te da svi ti novi akcizni prihodi budu namjenski usmjeravani isključivo u ekološke ili zdravstvene svrhe", kaže on.

Zastupnik u Domu naroda Federacije BiH Aner Žuljević kaže da bi se moglo razmisliti o realizaciji cjelovite i sveobuhvatne poreske reforme koja će pritisak države skinuti s leđa poslodavaca i radnika kroz kombinaciju manjih poreskih opterećenja s nužnom racionalizacijom države, jer smo već predugo pogubili kompas. Konkretno da smanje poreski pritisak na plate, oslobode novac za rast minimalne plate i omoguće dostojanstven život za 60 posto građana. Takva mjera će povećati potrošnju, rast će i PDV, a bit ćemo i konkurentniji u smislu poslovnog ambijenta, čime će se legalizirati i siva zona.

Dodaje kako podržava to da se luksuz dodatno oporezuje, stopom od 30 posto i više, ali da se zakonodavac malo pozabavi i nižom stopom za određene životne artikle, ako već ne može nulta.

"Ili ćemo se reformisati ili ova država kao servis građana ovakva i treba da propadne. Vrijeme je da se tačno utvrdi da ono što građani odvajaju za putarinu završi u putnoj infrastrukturi, a ne da nam svakodnevno ljudi ginu na lošim cestama zato što je neka politika odlučila da dio sredstava prenamjeni za svoje izborne apetite. Ista stvar je i s akcizama na duhan i alkohol, koje bi trebale djelom namjenski završiti u zdravstvu, a ne da građani imaju situaciju u kojoj samo ljekara ne nose u bolnicu, jer kao nema novca", zaključio je Žuljević.


IZVOR: Vebsajt Klix, 08.05.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija