Zastava Srbije

PREPORUKA VISOKOŠKOLSKIM USTANOVAMA U RS DA ZAVRŠE ŠKOLSKU GODINU ONLINE

11.05.2020.


Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je precizna uputstva i preporuke o postepenom ublažavanju mjera u vezi sa virusom korona i predstojećem radu pojedinih privrednih i drugih subjekata, prema kojima bi visokoškolske ustanove i fakulteti trebali da završe školsku godinu u online formatu.

"Za sve metodske jedinice koje obuhvataju vizuelni efekat, potrebno je uraditi video linkove i učiniti ih dostupnim svim studentima", navodi se u preporukama.

Iz Instituta je preporučeno da se ove aktivnosti planiraju za posljednje dvije nedjelje juna ili u prvoj nedjelji jula, i to ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

"I to uz poštovanje mjera dezinfekcije ruku na ulazu u učionice, socijalne distance uz razmještaj u klupama u svaki drugi red i na svako treće mjesto, otvaranja prozora, održavanja lične i respiratorne higijena, nošenja maski od strane studenata i profesora, kao i pooštrenog sprovođenja higijene i dezinfekcije prostora nakon korištenja", navodi se u preporukama.

Iz Instituta dodaju da treba planirati ispitne rokove prema Uredbi sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o visokom obrazovanju i sa zakonski određenim brojem rokova.

"Ukoliko postoji mogućnost, ispiti se mogu organizovati i na druge načine - video sastanak, Skype, webinar... Takođe, potrebno je donijeti uputstva na nivou univerziteta i fakulteta o organizaciji i izvođenju ispita na druge načine. Kada se organizuju ispiti sa kontaktom, uključujući i prijemne ispite, neophodno je sprovoditi dezinfekciju ruku na ulazu u prostore, mjere fizičke distance od dva metra, a uz smještaj studenata u svaki drugi red i u svaku treću klupu i upotrebu maski za studente i nastavnike, te lične i respiratorne higijene", navodi se u preporukama.

Takođe, na visokoškolskim ustanovama potrebna je obavezna dezinfekcija svih prostora i površina.


IZVOR: Vebsajt Klix, 06.05.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija