Zastava Srbije

REPUBLIČKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RS: Od 11. do 25. maja rad subjekata može se organizovati u vremenskom periodu tako se ne narušava zabrana kretanja

11.05.2020.


Republički štab za vanredne situacije održao je 32. sjednicu putem video linka.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da se od 11. do 25. maja rad subjekata može organizovati u vremenskom periodu tako se ne narušava zabrana kretanja, koja počinje u 22.00 časa i naglasila da se svi moraju ponašati odgovorno.

"Ugostiteljski objekti biće otvoreni od 11. maja, ali uz poštivanje mjera i preporuka. Hoteli i moteli mogu da pružaju usluge u restoranima, takođe, poštujući preporuke i mjere koje su na snazi", rekla je ministar Gašić.

Ministar trgovine i turizma je istakla da na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja, rada bazena, velnes centara, sportskih organizacija i škola sporta, te dječijih igraonica i treninga za sportiste.

"Kada je riječ o definisanju rada u republičkim organima uprave i organa jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata koja vrše javna ovlašćenja biće ukinut smanjeni obim rada uz poštivanje mjera i preporuka", dodala je ministar Gašić.

Ona je navela da je Republički štab za vanredne situacije razmatrao i informaciju o situaciji u turizmu i preporučio turističkim agencijama da mogu ponuditi klijentima zamjenska putovanja.

Ministar Gašić se zahvalila za donacije koje je dobila Republika Srpska.

"Na sjednici Republičkog štaba smo donijeli odluku o distribuciji brašna, ulja i šećera u sve lokalne zajednice, a u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske", rekla je ministar trgovine i turizma.

Ministar Suzana Gašić je napomenula da je održan sastanak sa predstavnicima ugostitelja, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca, s ciljem što kvalitetnijeg organizovanja rada ugostiteljskih objekata.

"Već imamo instrukcije za njihov rad i svi moraju toga da se pridržavaju. U narednom periodu ćemo se svi morati usklađivati sa situacijom, a biće praćena i epidemiološka situacija kako bi bile spriječene negativne posljedice", istakla je ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je definisana jasna procedura u vezi sa ulaskom stranih državljana u Srpsku zbog poslovnih obaveza, kojom je predviđeno izdavanje rješenja od nadležne inspekcije.

Ministar Šeranić je pojasnio da je razmatran zaključak koji je usaglašen sa Federacijom BiH, a koji se odnosi na buduću odluku Savjeta ministara u vezi sa dolaskom stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama u Republici Srpskoj, FBiH i BiH.

On je pojasnio da strani državljanin, kako bi dobio rješenje, treba da ima potvrdu o negativnosti testa na virus korona, koja ne smije biti starija od 48 časova, kao i pozivno pismo kompanije koju dolazi da posjeti.

Prema njegovim riječima, na taj način bi bila omogućena poslovna djelatnost stranih državljana koji imaju kompanije u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, ministar Šeranić je naveo da je Republički štab za vanredne situacije donio odluku o nabavci 50.000 brzih antigenskih testova, koji u roku od 15 do 20 minuta mogu da daju procjenu o stanju zaraženosti lica.

"To je preliminarni test koji će omogućiti bržu trijažu i smještanje pacijenata", pojasnio je ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Ministar Šeranić je naveo da je na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije bilo riječi i o dvije vrste donacija, od koji se jedna odnosi na nabavku 85 kutija hidroksiklorokin tableta, koje se koriste u liječenju pacijenata oboljelih od virusa korona, a koje će biti raspoređene prema svim bolnicama u Srpskoj.

"Druga se odnosi na donaciju Ambasade Kine u BiH u vezi sa respiratorima koji su upućeni u Istočno Sarajevo i Trebinje, kao i određenu donaciju maski", rekao je ministar Šeranić.

On je naveo da je na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije bilo riječi o dezinfekciji koju poslovni subjekti i preduzetnici mogu treba da preduzmu, a prema uputstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Poslovni subjekti dezinfekciju mogu da obavljaju samostalno, a važno je da koriste sredstva koja su verifikovana, te da to rade prema uputstvima", rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 08.05.2020.

Naslov: Redakcija